Så tomatfrön från tomater, F1

Låt mig först konstatera att det är roligt att odla tomater. Det är en produkt det är stor skillnad på vad man köper i butiker och vad man kan odla själv. Alla barn har en rätt att få lov att äta solvarma tomater. Jag har tidigare skrivit grundläggande instruktioner om hur man odlar tomater.

Vad är F1 frön? Varför är det en viktig fråga när man skall ta egna frön.

F1 frön är ett hydbridfrö som kommer som ett resultat av att man korsar två genetiskt olika föräldraplantor. De flesta tomater man köper i butiker är ett resultat av sådana frön.

tomat-k77f3 (1)Plantor som växer ur från F1frön visar vanligtvis större växtkraft än de båda föräldraplantorna och ofta större vitalitet och är samtidigt mera enhetlighet än andra sorter.

De sorter man använder är ofta kraftigt inavlade sorter med mycket specifika egenskaper. Det är själva korsningsresultatet som är intressant för att just de vet man om vad för egenskaper man kommer att få.

F1 står för första generation efter korsningen. Tar man fröna ur en F1 tomat blir det F2 frön, plantor och tomater. Det normala som sker då är att man inte får med de positiva egenskaperna som fanns i F1 fröet, utan oftast de anlagen som fanns i ”mormor/morfar” generationen att slå igenom.

Samtidigt är det igenom korsningar man får fram nya sorter. Man brukar säga att är avkommorna som är stabila vid F7-F8 då kan man börja tala om att man fått fram en ny sort. Alltså 7-8generationer efter en korsning.

F1 frön har alltså en lång rad fördelar men man kan inte ta egna frön och få samma resultat. Ett F1 frö gör dig mera beroende av fröfirmorna.

Att ta fröna från en butikstomat ger dock ett resultat och i bland kan det bli lyckat men oftast inte allas särskilt lyckat.

Skall man bara odla ett mindre antal hemma måste jag säga att tiden man lägger på en tomatplanta gör att det är värt att veta vad man odlar och vilket resultat man kan förvänta sig.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson


Detta är historian om hur mates ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Tomat och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Så tomatfrön från tomater, F1

  1. Gabriel Wickenberg skriver:

    Jag undrar var man får tag i bra tomatfrön?

Kommentera