Vad för värden, lär vi våra barn?

Aldrig tidigare har våra barn varit längre från matproduktion.

Aldrig tidigare har så låg andel av ungdomar tillbringat somrarna i traktorn. Mat kommer inte från bondgården utan från McDonalds.

Vi har barn som inte längre vet att mjölken 11096414_619027674901175_3863670605720510958_okommer från kon.

Detta är något som har gått riktigt fel.

Läste om hur gjorde man innan kålnäten fanns, för att hålla borta kål larver. Jo man plockade larverna för hand, ofta var det barnen med i detta arbetet.

Barn behöver få en naturlig inställning till det egen odlade, matlagande, slaktande om man äter kött.

Hur och på vilket sätt matproduceras skall inte vara något undangömt, det skall vara centralt och i fokus. Det enklaste sättet att få barn att äta sin morötter är kanske att de får odla de själva, vattna och gödsla. Plocka upp och tvätta, skala och koka. Blir väldigt svårt att inte vilja äta då, om barnet själv har fått lägga all tid och kraft in i produktionen.

Vi behöver en kultur där det egenodlade, närodlade och framtaget i Sverige prioriteras i den ordningen.

Men om vi inte presenterar en kultur där mat är något viktigt. Där kvaliteten finns i centrum, hur skall den kommande generationen ens ha möjligheten att lära sig.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Om inte för våran skull utan för barnens skull.

Ibland behöver vi inse att det är viktigt att logga ut från den ständiga uppkopplingen och plocka lite kantareller, blåbär eller vad man nu älskar.

Det här inlägget postades i Matpolitik. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vad för värden, lär vi våra barn?

  1. Martin Svensson skriver:

    Självklart skall de vara med. Här får jag hjälp av dottern i slaktboden, under plantering, skörd och tillagning. Känns självklart!

Kommentera