Hur lång tid tar det att odla?

Blir egentligen lite en fråga om vad man äter.
Men även om hur effektivt odlingsland man har.
Jag kommer i år att försöka föra lite bok för att få realistiska siffror.

Det enda tidigare som jag har försökt kartlägga är potatis.  Naturligtvis skulle vi kunna odla mera potatis utan att det tar jättemycket mera tid. Men ytterst är det frågan om vad man äter. Men för många är det också en fråga om vad man kan lagra. Har man ingenstans att ha 10okg potatis, är det ju ingen ide att odla det.

För potatis behövs det ca 30-35kvadratmeter etablerat land som man intensiv odlar för att få ut vad genomsnitts svensken förbrukar per år.

potatis2

Mina genbanks potatisar

Spadvänder 1,5h
sätter 1h
kupar 1h
upptagning 2,5h

Det för att odla årsbehovet så hamnar jag på 6timmar. Med redskap som spade, hacka, kratta och grep.

Även om jag har underskattat tidsåtgången med 50% så är det inte mer än 9timmar.

Detta är något som är helt realistiskt för alla och en var att odla. Kräver inga special kunskaper. Bara tid och någon säck med kogödsel.

Har man en gammal traktor och kan plöja och kupa, så är den enda fråga kvar. orkar man gräva upp den. Helt seriöst är det på den nivå man måste ställa frågan varför man inte skall odla potatis.

Men skall man tala om att odla allt möjligt man äter så finns det tider på året som kräver mera arbete. Ett mål måste vara att ha en rationell odling. Där skördandet tar så mycket som ca hälften av tiden. Detta helt enkelt eftersom det är skördande som är att mäta resultat. Att odla utan resultat är att misslyckas. Det gäller att få så mycket resultat på så liten arbetsinsats som möjligt.

Min erfarenhet säger mig att våren med omplanteringar, bäddförberedelser och att så tar tid. Redan nu i januari vill jag veta vad jag skall så var osv. I denna vår period blir det kanske 1timme om dagen med alla bestyren.

Sedan upplever jag att nästa arbetstopp är juli vattna om det är torka. Inte hittat de mest optimala systemen för detta ännu. Här finns det mycket tid att spara.

Sedan ligger det på tidig höst en arbetstopp till med skördningen av olika ting.

Sedan finns det massa som jag inte tänker på som man gör, man saftar och syltar osv.

Det tar egentligen inte så mycket tid när man fått in rutiner. Burkar, flaskor in i ugn. Socker efter erfarenhet fundera om det behövs konserveringsmedel allt går numera efter några år som ett rinnande vatten. Men första åren, hjälp vad mycket tid alla saker tog.

Även om jag kommer på att den självhushållande köksträdgården tar 100 eller 500timmar så är det värt det. Det är egentligen frågan om värdet av en livsstil.

 

//Ricky Karlsson

Potatisen som jag nämnde ovan kan i butik vara besprutad upp till tio gånger. Även detta är ett argument  om något.

Vi väljer faktiskt själva vad vi äter.

Det här inlägget postades i potatis. Bokmärk permalänken.

Kommentera