#getshitdone

Har under flera år testat, prövat och utbildat samt bildat mig själv inom odling. Nu är det hög tid att #getshitdone alltså att göra det som jag vet går. 2016 blir året då jag skall gå från att hålla lite tomater för att det är roligt till att odla för att faktiskt få en betydelse för mig och de runt mig.

Detta är en direkt utmaning till dig. Kan du odla så att det får en påverkan?

IMG_20151125_114252_1

www.odlaminmat.se

Du vet själv vad du anser att påverkan är. Det kan vara att gå från 4 tomatplantor till att odla 16 kvadratmeter med potatis. (halva årsbehovet för en person)

För mig som odlar en hel del, blir det en liten annan utmaning. Idag får vänner och bekanta, inläggningar syltburkar, lite lökar och liknade. Min utmaning blir; kan jag vara en faktor i vad de som finns runt mig äter. Tänker att man iallafall att man kan vara en del av det i säsong. Lagt mycket tid på att läsa på om hur mycket potatis, lök, morötter osv äter genomsnitts svensk. Huvudanledning är att förstå hur vanliga svenskars matkasse ser ut.

När man som mig odlar många olika sorter av saker så blir man lätt blind av vad som är roligt och annorlunda. Polkabetor är ingen stor säljare.

Det bästa stället att titta på vad man äter är faktiskt att öppna kylskåp och skafferier osv. Vad ätes det som jag i alla fall kan producera färskt i säsong. Det är en god grund. Äter man inte lök, odla inte lök.

Men äter man 2kg ärtor i månaden, kan man ju i alla förr försöka odla 6kg. Så flera gånger osv.

För att #getshitdone det kräver att man har frön. Veta var man skall så dem., samt när. Odlar man mer än 10-15 saker krävs det att man planerar.

Jag känner mig själv ganska väl. Glömsk är bara förnamnet, hittade massa fröpåsar, som jag skulle haft i fjol. Eftersom vi kommer passera 60 olika sorter behövs det en almanacka.

Varför brinner jag för att öka andelen egen odlat, när producerat?
Över 1/3 av alla bönder är över 65år. Åldersstrukturen ser riktigt illa ut. Importen beroendet ökar för varje år.

Det ligger på var och en att uppmuntra en person till att odla lite. Alla kan mera än någon annan. Vi behöver en folkrörelse av odlande i Sverige.

Snälla dela med er av detta till era vänner. Det kan vara vännen du inte tänker på, som det sista har börjat fundera på det här med mat och nu är lagom mogen för att börja odla.

#getshitdone Nu är det färdig snackat, bara att börja.

Det här inlägget postades i www.odlaminmat.se och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera