Får mat lov att kosta?

Vad för mat äter vi egentligen?

Grönskar är inte lika nyttiga längre.

I alla fall inte de snabbväxande.

Sveriges radio satsar att granska grönsakerna.


.

Fröfirman som det talas om är Runåbergs. fröpärmDet är en fröfirma jag ofta handlar av. Är riktigt bra för hobbyodlaren som söker sorter som fungerar bra i det Svenska klimatet.

Vi måste vårda vårat lokala sorter. Oavsett om det är genbankspotatis eller ärtsorten som din mormor har ärvt efter tidigare generationer.

Vi måste börja ställa krav på våra butiker, våra odlare. Odla själv.
Vi skaffar oss gärna en personlig tränare, är det inte dags att skaffa en personlig bonde? Jag uppmanar alla att försöka hitta sin lokala leverantör. Erbjuda grannen, släktingen som odlar att man köper 10påsar med vad som helst blandat när det är färdigt i sommar/höst. Fråga mormor som odlar om det är något hon vill ha hjälp med under säsongen. Ibland behöver gamla ryggar hjälp med någon timmes grävning.

Fråga barnbarn om de vill hjälpa till, ge kunskap och naturligtvis reko grönsaker. Vi behöver en helt starkare rörelse i Sverige för en matkultur byggd på kvalitet.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Matpolitik. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Får mat lov att kosta?

 1. Thomas skriver:

  Likaväl som man måste städa sitt eget hem, tvätta sina kläder själv och kanske även städa bilen, så måste man ordna sin egen mat idag.
  Det är helt jämförbart.
  Bara med den skillnaden att det finns ingenROT och RUT för bondens arbete.
  De ständiga subventionerna som alla pratar om är lika över hela EU, även i länder där man faktiskt har råd att betala för städning….
  Så därför måste man nog inse att skall man ha lokal mat så måste man ordna det själv.
  Eller betala bra.

Kommentera