Falsk mat

Vi vill ju alla äta mera lokal, ren miljövänlig mat. Jag brukar beskriva det som mat med ett ansikte.

På senare tid har vi oftare och oftare fått läsa om att det har börjat komma in större volymer falsk honung i Sverige i från Kina.

Handlar du din honung ansiktslöst?

För mig är det viktigt att ha en avsändare att veta vem det är som faktiskt är biodlaren bakom. En bra honung är som ett franskt årgångsvin.

Honung och sommarnektar känns väldigt långt borta när kaminen och luftpumpen jobbar för fullt. Märks direkt när det slocknar i braskaminen. Man vill ju inte behöva dra igång elpannan om det inte måste.

IMG_20160109_145554

Förra våren jobbade jag i Nynäshamn, då blev det naturligtvis en burk från Sörmland.

Hela märkningssystemet på honung är sjukt, EU/Icke EU råvara osv.

 
Nä, ansiktshonung skall det vara. Äkta mat, från närheten och ingen konstigheter. Helst direkt av en lokalbiodlare.

De få burkarna man köper per år får gärna kosta lite extra.

 
Bin är viktiga som pollinerare för att kunna öka våran matproduktion.

Enligt livsmedelsverket är var 5 burk honung såld i Sverige fake i någon form.

Startat ett litet facebook event för att uppmana varandra att trädgårds odla lite mera. #getskitdone Den nationella självhushållningen går ner. Alla behöver hjälpa till. Även bina.

”If the bee disappeared off the surface of the globe then man would only have four years of life left. No more bees, no more pollination, no more plants, no more animals, no more man. If the bee disappears from the surface of the earth, man would have no more than four years to live.”
Albert Einstein

Troligen har inte han sagt det, men det är mindre viktigt.

Det här inlägget postades i Matpolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Falsk mat

 1. Niklas skriver:

  Falsk honung för mig är diverse tillsatser för att efterlikna honung och det står det ingenting om i artiklen. Det som jag får ut av artiklen är att de kallar importerad honung för falsk honung och det blir ju lite fel tycker jag.

  • Niklas skriver:

   Men jag är för för mer närproducerad mat. För klimatets skull. Och därmed Svensk tillverkad honung där det finns bra dokumentation om tillverkningsprocessen.

  • Sofie skriver:

   Ja, jag håller med!

  • rickywkarlsson skriver:

   Nej detta är inte en analys över vad för skit som försöker säljas som honung. Mera av en appell för att köpa det med en lokal avsändare, någon som finns nära dig.

   Ett lite försök att uppmana folk att vända sig bort från import produkter till det lokala. Det behövs mer pollinerare inom det svenska jordbruket.

   Naturligtvis finns det honung som importeras som är bra produkter, men det är inte bra för den nationella självförsörjningen, bra för svenska biodlare eller för den svenska jordbrukaren.

 2. Alf Carlsson skriver:

  Antalet biodlare/bisamhällen är inte tillräckligt för att tillgodose behovet av honung. M.a.o måste vi importera, eller göra biodling mer attraktivt. Texten ursprung EU/icke EU är helt onödig. Vi måste kräva en märkning som visar ursprungsland på importerad honung!

 3. Pingback: Årets mest bluffande matvara | Odla min mat

Kommentera