Myndigheters orimliga agerande.

Myndigheters orimliga agerande emot en ekologisk fårgård.

Tog tidigare upp Torfolk gård som slås för äkta lingon sylt, är detta en fråga om statens agerande emot en matproducent. Det är inte det att man är ute efter allmänhetens säkerhet eller vill skydda något intresse. Utan helt enkelt agerande som blir mer och mer orimliga. Om du känner till någon liknade historia, där myndigheternas krav blir orimliga tipsa gärna oss på odlaminmat.se

Det finns väldigt olika uppfattningar om vargens vara eller inte vara. Men myndigheternas agerande mot enskild är det perspektivet som är relevant i denna frågan.

640px-Faar_med_lam

Molstaberg är en med svenska mått större en ekologisk fårgård. Man befinner sig ca 7 mil söder Stockholm. Man har sedan en tid problem med upprepade varg angrepp. Detta är naturligtvis inget gården önskar sig.

Detta är en lång historia men för att sammanfatta och förenkla den lite. De har haft omfattande och upprepande attacker av varg. Ca 10tal attacker med ett 75tal döda får som resultat. De har sökt och fått skyddsjakt av varg, dock har de inte lyckats skjuta varg.

De sökte också pengar för att börja sätta upp rovdjursäkert stängsel. Men med ca 2mil stängsel är det är naturligt väldigt svårt att stängsla in. Dock fanns de fortfarande kvar betydande kostnader för Molstaberg att sätta upp de. Var på de tog beslutet att inte gå vidare för att sätta upp det.

Då väljer Länsstyrelsen i Stockholms län att polisanmäla gården avseende djurskyddsbrott för att de ansåg att man inte skyddade fåren tillräckligt. Detta trotts att det inte finns några lagkrav på att ha rovdjurs stängsel.

Åklagaren la ned förundersökningen om brott mot djurskyddslagen, 4december.

Man tänker ju att här slutar orimligheten. Men nej, nu har länsstyrelsen lagt ett föreläggande på Molstaberg om att de måste utreda hur de ska motverka rovdjursangrepp.

Detta trots att åklagaren precis konstaterat att det inte är kriminellt att ha vanliga stängsel, med normal skötsel och tillsyn.

Det har nu gått från att vara i en strid med en myndighet till myndighets trakasserier.

Kärnfrågan blir; skall myndigheter polisanmäla och kräva något det inte är krav på?
Skall de fortsätta att kräva det, fast det inte finns något lagligt stöd?

Även LRF har vaknat i frågan. ”Stängslen ska hålla djuren inne i hagen. Det är vad lagen kräver av bonden. Att djurägare får krav om att sätta upp rovdjursstängsel för att hindra att rovdjuren tar sig in i hagen, samtidigt som staten vare sig vill eller kan betala det som sådana stängsel kostar, är orimligt. I en stor fårbesättning skulle värdet av stängslet med god marginal överstiga värdet på fåren. Det säger sig självt att ingen djurägare kan tjäna sitt uppehälle med en sådan kalkyl.”

//Ricky – Personligen är jag uppväxt på en liten månskensgård med får. Detta får mig att känna speciellt med denna företagare som hjälper till att hålla landskapet öppet.

Källor;
http://www.lantbruk.com/lantbruk/lansstyrelsen-framhardar-i-stangselkrav-pa-molstaberg
http://www.lrf.se/mitt-lrf/nyheter/riks/2015/rovdjurspolitik-pa-latsas/

Det här inlägget postades i Matpolitik, Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera