Mitt köttbullsknep

Julafton kan vara alldeles underbar och ”tomten är far till alla barnen”.

Vi är ca 20personer på julafton, förutom att vara en logistik utmaning är det bara till glädje.

Mycket mat går att förbereda, men några saker vill man ha färska.

Den klassikern som helst skall vara färsk är köttbullarna. Att på julafton rulla, steka för 20personer är en logistisk mardröm.

Vad skall man göra då?

Känner till de som rullar, steker och fryser. Finns de som står dagen innan och gör de färdiga för att ställa i kylskåpet. Men alla har vi smakat på torra köttbullar som dubbelstekts. Ärligt talat det är inte kul.

Proffsen skulle kanske spritts och ugnssteka. Men det finns något speciellt med handrullande julköttbullar, de skall ju vara fina lite mindre.

Alla familjer har sina egna recept. Mina köttbullar har jag ganska mycket peppar i, så får jag fram rätt julighet på dem. Jag låter grädden få dra med ströbröd. Jag försteker löken till den får lite färg, sådan får den stå och dra med mycket smör i stekpannan på låg temp för att fälla ut alla sötma.

Har i ett par ägg per kilo blandfärs. Saltar lätt.

Att hitta rätt kombination, tar fem minuter, men en livstid att mästra. 😉

Vad har jag för knep?

Jag styckfryser dem på skärbrädor och lägger sedan i lådor.

IMG_20151215_005524_1

På julafton lägger jag de frysta i varmt/max sjudande vatten. Inte kokande. Här är det viktigt att receptet innehåller ägg, när ägget stelnar flyter det upp till ytan. Har en hålslev och lägger ner de i stekpannan med smör i. Eftersom de är lätt kokta, handlar det mera om att de skall få färg.

Upplever att jag får en bra köttbulle på julbordet.

Att de i år har blivit gjorda med egen odlad lök är supertrevligt.
Men skönt att det är färdigt rullat.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera