Hur prioriterar vi våra liv?

Hur prioriterar vi våra liv?

Varför betalar vi läkaren för att göra oss friskare, när vi inte vill betala bonden riktigt från början. Varför är matens pris viktigare än kvalitet? Varför kan vi lägga tusentals kronor hos läkaren och på gym, men inte betala bonden för att få kvalitets produkter.

Vad är det egentligen för samhället vi skapat?

Hemlagad mat har blivit lyx. Något man gör på söndag, när äntligen prefabrikaten får stå tillbaka för äkta råvaror. I vårat tidspressade samhälle verkar det inte vara så att folk har tid/tar sig tid för att laga mat.

Aldrig har möjligheterna varit större, på de senaste 40 åren har matpriserna halverats som andel av disponibel inkomst. Aldrig någonsin har det varit lättare, samt givits större möjligheter till en bred och varierad kost.

Vi speglar oss mer, gymmar mera. Sitter och slö tittar på tv mera. Arbetstidsförkortar och skall förverkliga oss mera själva. Lägger mer och mer pengar på ”måsten”, vi skall sitta i den nya bilen och det perfekta hemmet redan vid 21års ålder. Svensken är bland de som flyttar hemifrån tidigast.

Vad kan man då göra?

Det är inte fråga om att någon gång rulla egna köttbullar. Även om det naturligtvis är bra. Det är hela våran livsstil som är huvudfrågan.

Detta handlar om att vårat samhälle måste hitta tillbaka till rötterna, ett där äkta mat finns i fokus. Där människor tar sig tid för varandra. Ett där vi lär oss uppskatta det enkla.

ricky

Ett där vi själva producera mera av våran egen mat, där vi kan titta bonden mera direkt i ögonen än köper prefabricerat eller mat från fjärran länder. Helt enkelt ett samhälle och liv där vi uppskattar oss själva och sätter värde på de som finns runt oss, samt det vi stoppar i oss. Låt oss sluta göra våran mat anonym.

Ge mat ett ansikte.

Det här inlägget postades i Matpolitik, Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera