Julskinka

Du kan inte rädda jorden med att sluta äta julskinka. Men all matproduktion påverkar jorden och genomtänkt konsumtion minskar den negativa delen. Har grisen fötts upp i ett land där mycket antibiotika används?

Det bidrar till att antibiotikarestensen sprids till allt fler människor och länder. Multiresistenta bakterier är ett ökande mot folkhälsan världen över. Risken är stor att livsnödvändiga operationer inte kan genomföras.

Det går faktiskt att föda upp grisar utan antibiotika. Det kan svenska lantbrukare, men i butiken är det grisköttet dyrare. Handlar du ensat med priset i åtanke? Tänker du på hur grisen har levt? Större boxar med halm kostar. Det är olika regler för grisar i hela världen, inte ens inom EU. Detta och del annat bidrar till att svensk julskinka är dyrare.

IMG_20151210_111639-768x576
.
Vill du äta med bra samvete så väljer du svensk skinka.

Tänk på om du får skinka över som du tröttnar på, tärna upp den och lägg i frysen. Är perfekt med lök och potatis för att göra pytt i panna. För många är januari ekonomiskt utmanande.

Det här inlägget postades i Matpolitik, Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera