Odla morötter

En av de sakerna som går att höst så är morötter.

Detta gör att man får några morötter lite tidigare än när man vår sår. Den grupp av morötter som är mest aktuellt för detta är de så kallade sommarmorötterna. Detta är en morot med tunnare skal, som inte är som lämpad för att lagra. Det är det som är skillnaden mellan vinter och sommarmoroten. Detta ger olika långa odlingstider. Vintermorot (den med lagringsförmågan) tar ca 150dagar medan sommarmorötter oftast hinner på bara 90dagar. Olika sorter kan naturligtvis ha olika många växtdagar.

Moroten brukar beskrivas av nybörjare som lite halv knepig. Men har man väl fått kläm på ett antal grundläggande saker är den inte så svår. Det första är att inte så för djupt, max och jag säger verkligen max 1cm djupt är min erfarenhet. För att den skall gro och överleva det första, är vattningen avgörande. Att den hålls fuktig under de första 10dagarna. För att för övrigt få ett bra resultat, att den inte spricker osv är en jämn vattning viktig.

Det som är morotens nästa problem är att den har mycket små frön och gärna sås på tok för tätt. Oavsett behöver den ofta glesas ut, när den har kommit upp. Avstånd på ca 5cm rekommenderas och ett radavstånd på 20-40cm.

För att få raka morötter odlas den helst i en uppluckrad jord utan klumpar eller stenar. Den har ett ganska litet näringsbehov vilket gör att den kan odlas i bäddar där man tidigare andra saker utan att gödsla, eller gödsla väldigt lite. Om man inte odlat något där tidigare skulle jag rekommendera att man gräver ner ett långtidsgödsel av svagare karaktär. Det vanligaste gödseln med de egenskaperna är kogödsel.

Det som även är ett problem med moroten är att den har en längre groperiod, 10-20dagar innan den tittar upp. Så det kräver ett bra ogräsrensat land. Anlägga falsk bädd, man krattar upp odlingsytan så att det som finns hinner gro. För att sedan kratta bort den igen. Finns även tekniker med gasol osv

Det är ganska vanligt att man täcker morötter med fiberduk för att hålla en del av morotsflugan borta.

För den som bara skall ha några få löpmeter finns det morotsfrön att köpa på fröband/frötejp detta kostar en del mera, men är ingen stor kostnad för den som bara skall ha några löpmeter. Då kan det vara värt pengarna. Men skall man ha många löpmeter med morötter blir det en annan sak. För de som håller på i månskensboende storlek finns såmaskiner man putar framför sig själv som sår i en rad samt flerradiga såmaskiner man hänger på traktorn.

Men vad för teknik skall vi använda som vill så mer än 7meter av någon standardsort? Men inte kan försvara kostnaden på 2000kr, för en såmaskin.

Många är vi som handsått morötter ofta med resultatet att det blir supertätt och väldigt glesa visa stycken.

Hittade en metod att göra egna såband av vad man redan har hemma.
Så blir till att testa den.

Krävs:

Toarulle
Sax
t-sked
mjöl
vatten
liten skål
morotsfrön

Samt en portion tålamod.

2015-11-05 14.30.18

Rulla ut toapapper så långt som din arbetsyta.
Rulla ihop denna bit. Klipp på mitten.

Då har man 2 band.

Blanda mjöl och vatten tills den är ganska seg men inte degig.

Dutta mjölet med 5cm mellan rum. Lägg i 2frön i varje dutt.
2015-11-05 14.40.31

Vik ihop remsan. Låt den torka.

2015-11-05 14.43.23

För i princip inga pengar förutom frökostnaden har man tillverkat fröband. För er som gillar att samodla rädisa och morot går det naturligtvis att göra kombinationsband.

Räknar med att det med vårsådden skall bli en ca 50löpmeter 2016.
Man får cirka 2kg (1-3kg) per meter. Hittat ett antal olika uppgifter om årskonsumtionen av morötter från 7 till 11kg för genomsnitts svensken.

Vi äter mycket mer än genomsnittet. Men kan räkna på 5meter per genomsnitts svensk. Hos oss skall det bli mycket morotsmarmelad.

Lycka till!

//Ricky Karlsson odla@odlaminmat.se

//Ricky Karlsson
odla@odlaminmat.se

Det här inlägget postades i Spara och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera