Koldioxid, är lösningen i jorden?

Låt oss tala om ett problem vi har.

Klimatmötet i Paris står runt hörnet.

Vi har stigande nivåer av koldioxid i atmosfären. De nivåerna vi är uppe på har människan aldrig tidigare mött som art. Detta kan härledas till 2 saker. Att vi har upp ändliga resurser och förbränner, alltså sprider dem i luften. Vi talar om olja, kol, naturgas osv. Den andra stora källan är vårat jordbruk.

Vi har system i dag där vi vänder på jorden, plöjer och öppnar upp jorden för avgivandet av markbunden kol. Vi skördar våra spannmålsfält och konstgödslar dem. Vad som sker då är att vi tillför energi, men inte mull massa som blir markbunden kol.

Vi behöver gödsel, grönmassa för att återge jorden vad vi tar ur den. Inte bara av energi orsaker, utan även ur ett perspektiv avseende jord mullen. Det sägs att 50% av matjorden på vår jordbruksmark har redan försvunnit.

Vi behöver bli bättre på att så gröngödslings växter, mellan det vi brukar jorden för. Vi behöver bli duktigare på att så in marktäckare mellan våra växtrader. Att så i grödor som kommer direkt efter det vi brukar jorden för.

För mig kan det handla om något så enkelt som att så klöver mellan majsen, när den har etablerat sig. Att så på en marktäckare efter man tagit upp potatisen. Att planera för detta redan från början.

Jorden är klimat frågan som vi inte talar om.

Men det kan även handla om system med betesdjur. Vi i Sverige har massa ängsmark som inte lämpar sig för annat jordbruk än betesdjur. Det finns idag framtagna betessystem som binder kol. System där man har mycket djur på liten yta och flyttar dem ofta. Det man får då är avbiten och nertrampat gräs som skapar mera jord och på så sätt binder kol.

Talar vi sedan om gräsbetande djurs, djur som bara äter gräs och örter, så talar vi inte om att de kan vara koldioxid neutrala utan till och med vara koldioxid sänken. Ett naturbeteskött blir alltså en klimatkompensering. Jag repeterar, köper man kött från gräsätande nötkött klimatkompenserar man. Det gäller även gräsuppfödda mjölkdjurs produkter. Detta är bägge kundsegment som kan växa på den svenska marknaden. De måste växa i Sverige. Tänk bara på vilka värden man tänker på när man hör om ”organic grass fed milk”.

Tänker på företag som köttföretaget http://www.gronagardar.se/ och ostproducenten http://www.lopareskogensgardsmejeri.se/ vilka för mig är lokala västsvenska företag. *Nej ingen ersättning har utgått i någon form. Bara jag som tycker det är bra produkter*

Så låt oss tala om klimatet på riktigt och vilket avgörande roll jordbruket kan ha för oss.

Låt oss alla bygga matjord.

Soil

Det här inlägget postades i Matpolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera