Idag fyller vi källaren

I år bytte vi övervintringsrum i källaren för huvudsakligen chiliplantorna.

Detta rum blir också uppdragningsrum under våren.

Jag har odlat i massa olika utrymmen, men nu när jag ser på bilderna inser jag att det börjar blir riktigt vackert. Blir helt varm i hjärtat.

Vad för egenskaper gör att det mesta överlever utan att bli långt och rangligt. 12-15grader och mycket ljus.

IMG_20151109_145623

Förutom chiliplantor just nu har även olivträdet fått sitt vinter hem här.

Just nu ser plantorna riktigt tråkiga ut, de har fått stå i söder fönster med förmycket värme och för lite ljus. Nu under hösten.

Men min erfarenhet säger att till vårkanten kommer de flesta att repa sig bra.

När man övervintrar inomhus odlar är det alltid en fråga om balans mellan ljus och värme. Ja man kan övervintra växter i 25grader, men det kräver mycket ljus. För varmt men för lite ljus ger rangliga, tunna plantor.

Tvärt om för mycket ljus och för kallt, ja riktigt för kallt kommer att skada växterna. Men kallt och ljust ger kompakta växter. Därför man ofta utnyttjar söderfönster och stängda rum för upp dragning av växter.

En timer som står på 12timmar om dagen ger tillräkligt med ljus för överlevand. Mera optimalt för plantorna hade egentligen varit ca 15-16timmar per dygn. Men ljus kostar ju i form av elräkning.

Vad för ljus?

Ljus kan man betala hur mycket som helst för. Personligen har jag lärt mig mycket av de som snackar om olika former av olagliga rökbara växter.

Odlar man som mig växter med ätbart syfte finns det en mycket sämre ekonomisk kalyl.

Är man berädd att göra stora ekonomika investeringar är det HPS lampor som gäller. Medan för mig precis som de flesta andra är det lysrör och lampor i vanliga armaturer som gäller. Allt för att hålla nere kostnader.

Ljus består av våglägder, ljusets värme. Vanliga lampor idag varmvitt ljus ger 2700K, det finns kallvita på ca 4000K samt dagsljus/odlingslampor på 6500K. Dessa kostar väldigt olika. Grundfrågan är om man är ute efter plantor som skall överleva/dras upp under en kortare period eller om de skall blomma och sätta frukt. Det senare kräver större investeringar.

Talar vi om chili tillexempel krävs det ungefär 50w per kvadratmeter för att få plantor att överleva medan talar vi om att blomma osv är det ca 200w per kvadratmeter. Vi snackar också ungefär om att gå från 12grader till 25grader.

För den normala källar odlaren är detta inget alternativ med det senare.

Det här inlägget postades i Chili, Källarodling och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera