Ibland blir man väldigt överaskad

Detta kan vara årets nyhet för alla oss som brinner för landsbygdsfrågor.

Supermiljöbloggen är en klar röst från den ”gröna” rörelsen.

Men att det skulle ställa sig på betesdjurens sida i fråga om kons påverkan på miljön, måste under vara årets största chock i denna fråga.

http://supermiljobloggen.se/nyheter/2015/11/mjolkkrisen-ar-det-storsta-hotet-mot-biologisk-mangfald

Det finns ett antal där ute som har stridit för vad vissa kallar ett holistiskt hållande av betesdjur. Som bondpöjk är det inget konstigt. Man låter djuren beta på en mindre bit och sedan flyttar man de till nästa.

Detta har man hållit på med under många år inom det svenska jordbruket. Huvudsakligen för att hålla nere parasit trycket.

Betesdjur har fördelen av att de gödslar direkt på backen. Det går att utnyttja mark som inte funkar som åkrar. Efter att man väl har stängslat in, eller ”jaa-latt” som man sa i min barndom är det låga kostnader. Gräset i hagar växer ju av sig själv.

Tänk på det öppna landskapen, välj svenskt i nötköttdisken.

cow-174822_1920

En personlig reflektion. Vi har sett att den extrem politiska delen av veganrörelsen, länge kämpat för att djurproduktion skall lägga ner. Detta sker ofta med miljöargument hämtade från en amerikansk kontext. Ser vi nu att den intellektuella gröna rörelsen börjar sätta ner foten mot denna orimliga position? Vi såg senast i veckan hur vegan gruppen och bönder brakade ihop på tv. Önskar att denna artikel hade kommit för flera år sedan, men nu är den äntligen här.

Tidigare har jag skrivit om svensk antibiotika användningen bland djur.
http://www.odlaminmat.se/2015/10/vad-ar-det-som-ar-speciellt-med-svensk-djurhallning/

//Ricky
Knappar här under om man vill dela på facebook.

Det här inlägget postades i Matpolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera