Frank Bondröven på genbank

Som ni kanske vet sedan tidigare brinner jag för att odla genbankspotatis. Detta har egentligen inget att göra med potatis eller genbank. Det hela handlar om att jag anser att biodiversitet är viktigt, alltså att man odlar ett genetiskt material med bredd.

Men varför brinner jag för detta? Senaste året har jag fått lära mig om bananer, vad för banan vi äter och hur det varit historiskt. Alla bananer i vanliga matvarubutiker i Sverige är av en sort som heter Cavendish. Men så har det inte varit tidigare, tidigare fanns det en annan sort som dominerade Gros Michel. Denna sort som dominerade marknaden fick en svampsjukdom Panama sjukan, som spreds över jorden, med oavsiktlig hjälp av människor.

Cavendish uppfattades tidigare som tråkig inte tillräckligt söt osv. Men när Gros Michel dog, så hade de inget alternativ utan tvingades byta. Men världen har inte lärt sig, Panamasjukan har muterat och drabbar nu också Cavendish. Hört historier om platser som får svampsjukan, nu givit upp och odlar kaffe istället. Det finns hundratals olika sorter med bananer, precis som äpplen. Tänk nu om det bara fanns en sorts äpplen i butiker. Fråga i eran lokala butik om de inte kan ta in någon fler sort.

Så varför jag brinner för olika sorters potatis är alltså för att marknaden och jag själv inte skall drabbas av en sjukdom som tar alla potatis. Potatis är speciellt känslig, detta för att själva knölen är en del av roten, som man tar upp och planterar igen. Alltså det är samma planta/rotdel som hela tiden förökas, detta gör att alla potatis i en sort är identiska kloner.

Planen är att nästa år odla 10 olika sorter. Men då har jag börjat närma mig gränsen för hur många sorter man enkelt kan hålla, utan att själv bli egen genbank.

Frank besöker nordiska genbanken

Det som är riktigt roligt att på ett av provrören såg jag en sort jag själv håller aktiv. Backpotatis som sorten heter, kallas hos mig sort nummer 3. Detta har att göra med att den har plats nummer 3 av mina sorter. Själva sorten, är noterad hos mig som växer dåligt i lera. Har odlat den tidigare i i kragar med mycket torv. Då har den fungerat bra. Den skall få ett år till på sig, ute på landet. Efter det blir det beslut, om att behålla sorten aktiv hos mig eller avveckla hos mig.

För er som är intresserade av att skaffa egna genbankspotatis från nordgen, där Frank gör sitt besök skrev jag om detta i våras. Odla mindre vanliga potatis

Dessa gamla sorterna är inte högavkastande men har ofta väldigt trevliga smaker.

frank

Oavsett om man brinner för potatis som jag, eller om det är bönor, gurkor, tomater, morötter osv är inte det viktiga. Det är att odla och hålla igång lokala sorter, som är anpassade för lokala förhållanden. Sorter som gynnar biodiversitet annars står vi snart kvar med endast fröer i från Holland eller liknade som inte är anpassade för Sverige.

Oavsett om det är vitlök man har vårdat i 10år eller om det är mormors gamla ärt sort.

Det här inlägget postades i Okategoriserade, potatis och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera