Smör

Skrev här om dagen om Smör eller margarin

Men detta är ingen ny fråga, redan 1977 tog smörproducenterna upp frågan.

”Det fanns väldigt mycket reklam för margarin. Smöret blev hånat och förtalat. Och till sist måste det ha kokat över hos smörproducenterna, som svarade med en reklamfilm man kan undra om man ens får göra. Här kommer en hel lastbil med äckliga margarinkokare och observera att varumärkena till och med finns med på overallerna.”

Varumärkena skulle knappast göras idag. Idag när världen domineras av multinationella företag, med muskler.

Dock sätter detta fingret på denna viktiga fråga.

Margarin är beredskapsvaran som blev kvar.

Skall man dock berätta historien om margarinet, går det inte att hoppa över margarinaccisen. En form av beskattning på margarin för att styra om fler till smör. 24 juli 1933 infördes margarinskatten med 20 öre/kg som en del av uppgörelsen mellan socialdemokraterna och bondeförbundet.

smor

Det här inlägget postades i Matpolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera