Det offentliga Sverige har börjat att vakna.

På de sista 5åren har medvetenhet kring var maten är från ökat.

Den riktigt stora vita fläcken har varit offentlig upphandling.

Detta är ett inte helt okomplicerat område juridiskt. Man får inte ställa krav på närodlat eller ställa upp krav som inte gör det möjligt för alla att kvalificerat sig som levrantör. Objektiviteten är extremt viktigt.

Detta kommer man runt igenom att ställa objektiva krav som är lätta att tillfredsställa för svenska leverantörer. Ett sådant objektivt krav är att djur bara skall transporteras 8timmar vilket är svensk lag, men väldigt långt från EU gränsen om 36timmar.

Härligt att våra LRF-krav som vi kämpat på med sedan 2004 omlogiska matval, samma krav på hur maten produceras som den…

Posted by LRF Västra Sverige on den 22 oktober 2015

.

Allt bygger på ett ganska enkelt perspektiv, varför skall en kommun upphandla mat som inte skulle fårlov att produceras med de betingelserna som gäller i kommunen. Nä köp endast in mat som produceras på de sätt som är okej att produceras lokalt.

swedish-flag-874886-m

Det här inlägget postades i Matpolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera