Vi lever i en galen värld

I västra götaland lägger man ner hälften av alla lantbruksskolor. Självförsörjningsgraden sjunker kraftigt. Mjölkbönder lägger ner till höger och vänster.

Den sjunkande matproduktionen är inte längre en fråga om huruvida det skall finnas mjölk och kött i diskarna på butikerna som håller den höga svenska standarden avseende djurskydd, hänsyn mot naturen osv. Det är en fråga om skall vi ens klara av en grundläggande livsmedelsförsörjning.

Finns flera som undrat varför jag skriver om trädgårdsodling och om svenskt jordbruk. Ur ett matförsörjningsperspektiv är all produktion viktig. Våra svenska villamattor är yta som skulle kunna producera så mycket mera. Gamla släktgårdar, sommarstugor, kolonilotter, finns på många ställen med mark där bara slår av gräset vart annat, vart tredje år samt går en tur med röjsågen.

Ibland skrivs det riktigt bra sammanfattande texter på hur illa det är.
https://kit.se/2015/09/23/11625/har-ar-forsvarsfragan-som-ingen-talar-om/

I vinter kommer jag börja publicera en odling skola. Att odla är inget man lär sig på 5minuter, tar år med misslyckanden och erfarenheter. Om den svenska politiken misslyckas med att upprätta en fungerande nationalförsörjning, ligger det på oss alla. Det finns inga krigslager av mat längre. Butiker och kedjor har minimerat sin lagerhållning. Svenssons har snart inte ens ett äppelträd på tomten. Det ligger på den som normalt styr verksamheten att även organisera och planera för katastrofer, krigstillstånd och liknade.

Tror du att din kommun har ett matlager? Nej sanningen är att de inte ens har det för de som bor på äldrebonde, dygnet runt omsorg osv. Än mindre för skolmatsalar, eller att kunna hjälpa allmänheten.

”Om kriget kommer” är en skrift som kom till under andra världskriget med hjälp av nuvarande kungens fader som delades ut till det svenska folket. I den finns de berömda orden; Varje meddelande att motstånd skall uppges är falskt. Det känns faktiskt som matlandet Sverige är under ockupation.

I odlingskolan kommer det bli både ett trädgårdsperspektiv, men också hur man kan skala upp odlingarna men enklare redskap med fokus vad som krävs för att odla för 20personer. Blir allt från gödsel till matkonservering. Detta kommer ha ett väldigt praktiskt perspektiv.

detkommer

Det här inlägget postades i Matpolitik, OM KRIGET KOMMER. Bokmärk permalänken.

Kommentera