Idag fick vi höra Hesa Fredrik.

Hesa Fredrik är egentligen inte det korrekt namnet det heter Viktigt meddelande till allmänheten, VMA.

Detta är de höga tutande man hör i tätbebyggda områden, 4gånger per år i Sverige.

Samtidigt testar man kommunikation via P4 den lokala radiokanalen. De har de starkaste utsändare. Har alla en radio hemma med batteri, om strömmen skulle saknas?

 

Vad har detta med matproduktionen att göra?

swedish-flag-874886-mEn av anledningarna för att behålla en svensk matproduktion är om det värsta av allt skulle hända. Det räcker med ett scenario där vi får våra hamnar i blockad. Detta skulle kraftigt störa den svenska matproduktionen.

Sveriges åkeri förening har gjort en studie vad det skulle betyda om lastbilarna i Sverige skulle stå stilla i en vecka.*

Det skulle mer eller mindre betyda att maten i våra butiker skulle vara slut. Att då ha tillgång till en levande svensk matproduktion är då avgörande för att kunna föda landet.

Egen odlad mat gör att man själv har makten över maten.
Att kunna veta att den är giftfri osv.

Våra svenska villa trädgårdar skulle kunna producera upp mot halva behovet av mat. Men att lära sig odla tar ett antal år. Det är inte bara att sätta spaden i backen. Hur mycket gödsel skall potatis ha? Varför blir all min vitkål uppäten? Alla mina gurkplantor dog när jag planterade om dem? Alla dessa frågor vet hobby odlaren vad svaret är på. Men Svenssons som tror att mat kommer från ICA, har ingen aning.

Hur kan du få fler att odla nästa år? Om olyckan skulle vara framme och Hesa Fredrik blir mer än något ovanligt.

Ge bort äppelträd, fläderbuskar, tomatplantor, väck intresse.

Välj lokalproducerat i butiken för att öka beredskapen i Sverige.

Källa; https://www.msb.se/Upload/Forebyggande/Krisberedskap/Samverkansomraden/En%20vecka%20utan%20lastbilar%20Sveriges%20%C3%85kerif%C3%B6retag.pdf

Det här inlägget postades i Matpolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Idag fick vi höra Hesa Fredrik.

  1. Perolsfolket skriver:

    Det här med att vi är då sårbara vid eventuellt krig eller blockad är lite läskigt. Och så onödigt. Medhårs landytor och de kunskaper som finns idag skulle vi inte ha några svårigheter att föda de som bor här på eget bruk. Det känns tryggt att ha lite mark i det avseendet. Men vad gör vi om jordbruksmaskinerna står utan diesel? Vi är så beroende av andra.

Kommentera