Gästkrönika

Kommer med att börja publicera gästkrönikör.
Denna gången blir det från Bondmoran, en spannmålshustru.

Sluta att importera kött och mejerivaror!

Många köper idag livsmedel till ett så billigt pris som möjligt. En ost för 99 kr/kg eller en ost för 39 kr/kg och de flesta tar osten för 39 kr/kg utan att ens fundera på var osten kommer ifrån eller hur den är framställd. Vadå ost som ost eller kött som kött det spelar väl ingen roll när de smakar precis likadant? Varför ska jag bry mig om vart livsmedlen kommer ifrån? Så tänker de flesta när de är i affären och handlar. Eller rättare sagt de tänker inte alls utan de tar vad som ser bra ut till det bästa priset. Så varför är det då så viktigt att veta varifrån varan jag köper kommer ifrån? För att du får en vara med god kvalité utan antibiotika och som har levt under goda förhållanden med god omvårdnad.

Titta bara på hur det ser ut på de Amerikanska fälten (både Syd och Nordamerika) så kallas feedlots, de får i och för sig vistas utomhus men marken är helt söndertrampad så det inte finns någon växtlighet kvar för djuren att äta från. På din förpackning i butiken står det naturbeteskött ifrån Brasilien. Visst låter det bra men verkligheten är en annan.

En motargumentation till att sluta importera kött som jag ofta stöter på från livsmedelsaffärer och producenter är att det inte finns tillräckligt med råvaror i Sverige och att de därför måste importera för att kunna producera sina varor. Till viss del är det sant men det finns en anledning och det är att från början innan massimporten kom igång ordentligt med billig fläskfilé från Danmark, köttfärs från Tyskland och Irland och grädde från Österrike så var det ingen brist på råvarorna i Sverige men allt eftersom mer och mer importeras har fler och fler bönder fått lägga ner sin verksamhet. Så om vi slutar att importera så har bönderna möjlighet att växa till sig igen, fler vågar att satsa på att driva djurverksamhet och färre djur ute i världen får leva i misär.

Allt det här är enbart för att spara in på pengar och för att kunna pressa priserna. Men om du är beredd att betala lite mer för dina matvaror och se till att köpa svenskt så kan vi tillsammans göra skillnad för svenska bönder och djuren.

sommarko (1)

Därför är det så viktigt att veta vart just dina matvaror kommer ifrån. Så ta en fundering på vad du stoppar ner i din varukorg nästa gång du handlar och läs på innehållsförteckningen vilket ursprungsland dina varor kommer ifrån. Och så vill jag vända mig till regeringen att sätta upp nya regler om att stoppa importen av mat från djur som inte lever under likvärdigt regelverk som svensk lag.

//Bondmoran

Tackar Bondmoran för detta bidrag, jag kan inte göra annat än att hålla med.

Det här inlägget postades i Matpolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Gästkrönika

  1. Mille skriver:

    Jag saknar et link till bondmoran.
    Tack för en bra blogg som jag alltid läser.

Kommentera