Beskära äppelträd

Äppelträd har man historiskt beskuret på senvintern för det var då man hade tid till liknade arbete på gårdarna. Modern forskning säger att JAS, juli, augusti och september är bästa månaderna. I jämförelse med den historiska.

Edit* Ännu senare rön säger oktober också för södra Sverige.*

IMG_20150904_151454Den enda tiden det är direkt olämpligt är under våren, då knopparna brister, då trädet lägger massa kraft på att skjuta nya skott.

Det stora jobbet blir denna gången att ta bort ett rotskott. Äppelträd idag är i praktiken stående på ett rotsystem medan stammen en liten bit ovanför backen är ympad. Detta för att få rotsystem som är svagväxande. Man vi vill ha små äppelträd. Man vill ha äppelträd som klarar sig längre norr ut än på sitt eget rotsystem osv.

 

En sort av äppelträd som säg Ingrid Marie är alltså kloning av träd igen och igen. Man klipper grenar och ympar på rotsystem. Detta pga att äppelträd inte är frö sort stabila.

Skrivit om detta tidigare. http://www.odlaminmat.se/2015/06/sortakta-applefron/

IMG_20150904_151345Tänk på att använda ren utrustning, tvätta utrustning mellan varje träd. För att undvika risker för smittspridning.

Beskärning brukar delas upp mellan underhållsbeskärning och uppbyggnadsbeskärning.

IMG_20150904_153150 

För er som vill läsa på om beskärning rekommenderar jag.

http://www.bokus.com/bok/9789127356955/beskarningsboken/

Men enkelt sagt använder man inte vax längre. Man klipper/sågar av grenarna så nära stammen som möjligt för att trädet själv skall valla över såret. Det som vallar över är grenkragen. Det är det som sitter i skarven mellan grenen och stammen. Så klipp inte in i stammen eller grenkragen. Grenkragen behövs för att läka ihop trädet.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Fler åriga och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera