Alla blir vi som barn ibland, odla Elefantvitlök

För mig så fick jag uppleva känslan som man hade som unge på julafton, hade fått hem 2 paket.

IMG_20150914_231150_1

Fått hem vitlök.

Odlar sedan flera år en softneck vitlök, det är en sådan där man kan fläta. Thermidor.

Sökt efter en hardneck, en som ger ormlök samt har okej lagringsförmåga. Men eftersom jag bor på västkusten så har jag ett fuktigare klimat. Vitlök är ju känsligt för att få våta ”fötter” Sökt en hel del i Storbritannien för att hitta sorter som skulle kunna uppfylla alla dessa kraven. De har liknade förutsättningar. Blev en sort som jag tror skall uppfylla mina krav, Red Duke.

I allt sökande om olika vitlökar sprang jag på Elefant Vitlök, detta är genetiskt inte en vitlök utan en släkting till purjolöken som ger en mildare vitlök. Men är enormt stor vitlök, sätt uppgifter mellan 200-500gram.

Köpt hem sidolökar/klyfter (motsvarande bulbiller) som den sätter bredvid själva vitlöken. Den blir första året en enhetslök (som en gul lök) sätter man sedan denna utvecklas den sedan till en med klyftor så som vitlök nästa år. Så dessa är en 2årig process för att få en elefantvitlök. Man kan sätta klyftorna direkt från själva elefantvitlöken, då blir det precis som vitlöken med en klyft vitlök.

Elefant vitlök är inte helt lätt att få tag på i Sverige. Efter som jag har upparbetande kontakter inom östblocket fick jag tag på dessa via Polen. De överlevde inte vintern.

Edit: 15agusti 2016 Kommer för eget bruk ta hem ett antal klyfter i Sverige. Överskott av dessa klyfter kommer jag sälja vidare. 200kr för 6klyfter

Edit 22agusti 2016 Jag har nu fått hem, tyvärr ser de inte ut som elefantvitlök, så som jag har sätt på bild. Vill därför inte sälja de vidare, för det kan vara något annat.
Försökt hitta en annan källa, men har gått helt bet. Tyvärr. Vet som bonus nu mera vet jag vad den, heter på både hollänska och tyska. 🙂 
Jag beklagar. 
Jag kommer att leta vidare, men börjar så slut på ideer om var de kan finnas.

Edit: 4juni 2017 har hittat en källa äntligen efter mycket sökande.
http://www.odlaminmat.se/2017/06/elefantvitlok-klyftor-2017/
Anmäl er e-post för att få info när de kommer hem. 

Det här inlägget postades i Lök och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Alla blir vi som barn ibland, odla Elefantvitlök

 1. Thomas Kuusela skriver:

  Hej,

  Later mycket spännande! Har odlat en rysk vitlökssort (jag tror att den heter Alexandra, blir rödrandig i skalet som är tjockt) med stor framgång så vanan finns. Elefantvitlök kom jag på några klyftor som jag fick från Frankrike i höstas, men skulle vara intresserad av några till. Har du möjlighet att skicka till Finland?

  Mvh
  Thomas Kuusela

 2. Britt Eriksson skriver:

  Hejsan!

  Min dotter som bor i England skickade två klyftor som jag fick på posten idag, inget jag visste att jag skulle få! Verkligen jätte roligt! Jag har odlat vitlök i många år men inte denna typ. Skulle vara väldigt kul att få köpa av dig i höst.

  Med vänliga hälsningar Britt

 3. John Friberg skriver:

  Hej.
  Jag köper Elefantvitlöks klyftor från Isle of White (The Garlic Farm).
  Kostar ganska mycket i frakt.
  Är inne på andra året och har ännu inte hittat riktigt rätt med odlingen. Men jag ger mig inte, visst får jag lök men inte så stora som jag vill…ännu.
  Men får du tag i Elefantvitlök till odling så köper jag gärna om jag får.
  Mvh John

 4. Lena Larsson skriver:

  Hejsan
  Såg att du ev kommer att sälja Elefant vitlöks klyftor.
  Jag är jätteintresserad av ett paket 12 klyftor.
  Hälsar Lena

Kommentera