Vad är det vi håller på med?

Vad är det vi håller på med?

Varför betalar vi läkaren för att göra oss friskare, när vi inte vill betala bonden riktigt från början.

Varför är matens pris viktigare än kvalitet?

Varför kan vi lägga tusentals kronor hos läkaren och på gym, men inte betala bonden för att få kvalitets produkter.

Vad är det för samhället vi skapat?

Ett samhälle där hemlagad mat blir undantag, en så kallad lyx. Något man gör på söndag, när äntligen prefabrikaten får stå tillbaka för äkta råvaror. I vårat tidspressade samhälle verkar det inte vara så att folk har tid/tar sig tid för att laga mat.

Aldrig har möjligheterna varit större, på de senaste 40 åren har matpriserna halverats.

Vi speglar oss mer, gymmar mera. Sitter och slö tittar på tv mera. Arbetstidsförkortar och skall förverkliga oss mera själva.

Det finns ju uttrycket ”skit in, skit ut”, aldrig har väl det stämt bättre.

Det är inte fråga om att någon gång rulla egna köttbullar. Det är hela våran livsstil som är huvudfrågan.

K77F3

Våran egna tomater.

Detta handlar om att vårat samhälle måste hitta tillbaka till rötterna, ett där äkta mat finns i fokus. Där människor tar sig tid för varandra.

Ett där vi själva producera mera av våran egen mat än köper prefabricerat eller mat från långtbort-istan.

Detta fick mig att längta så till mackan med den lokala osten med egna tomater från ifjol

http://www.odlaminmat.se/2015/04/nar-paverkade-du-nagons-liv-sist/
Detta är lite av varför jag skriver denna här bloggen.

Alla kan gör något. Något kan alla göra.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson


Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Matpolitik. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Vad är det vi håller på med?

 1. sofie skriver:

  Herre, vilket moraliserande inlägg. Alla kan inte prioritera allt. Vissa handlar billig mat men lägger dyra pengar på kläder som konstruerats på etiskt riktigt vis, andra skippar kött och ost och prioriterar djurrätt istället, en del struntar i svenska bönder och handlar hellre från u-länder för att stödja bönderna där. För en ensamstående förälder med tre barn och två jobb är det kanske inte lika lätt att hinna med att laga all mat från grunden som det är för dig. Bara för att Du tycker att vi måste ”hitta tillbaka till rötterna” betyder det inte att andra håller med. Vari ligger förresten den stora faran i att köpa mat från långtbortistan?

 2. rickywkarlsson skriver:

  Ja det ligger en värdering i botten, jag kallar det värde, du moral.

  Alla behöver inte hålla med mig. Varför jag på denna blogg har valt maten som fokus är för att vi alla mer eller mindre äter 3gånger om dagen. Det är vardags besluten som påverkar mycket.

  Varför jag föredrar så närproducerad/ egen odlad mat så möjligt som är ganska enkel.
  Ju närmare den som konsumerar maten, ju kortare resväg, vilket är till miljöns fördel.

  Men det handlar också om att miljöpåverkan är fel att lägga hos någon annan.
  Mat är energi, att flytta energi från en del av världen utan att föra tillbaka den är inte framtidens melodi.

  Men det handlar också om värden att kunna se hur grödorna hanteras, djuren lever osv, ju närmare de är de som äter maten ju större är möjligheten att ”övervaka” produktionen.

  Man har naturligtvis olika mycket energi i olika delar av sitt liv.
  Varför jag använder uttryck som tillbaka till rötterna, det handlar om kontrollen över våran matproduktion. Just nu importerar vi ungefär 50% av värdet på allt vi äter, detta betyder att minst 50% av miljö påverkan ligger utanför Sveriges gränser.

  Så sent som 50-60talet hade mer eller mindre varje människa någon egen liten täppa.

  Sverige har ju ett jordbruk i världstoppen i frågan om miljöpåverkan, men även i djurvälfärd. Ja jag respekterar att man av moraliska orsaker inte äter kött, men jag har inte de moraliska betänkligheterna. Jag har inga planer på ett långt samtal om huruvida köttproduktion påverkar miljön negativ eller inte. Men enkelt sagt har jag positionen baserad på kunskap att kraftfoder uppfödda djur miljö negativa, medan betande djur nu mera är konstaterande vara CO2 negativa. Alltså att livcykel nu mera binder mera koldioxid än vad den ger i utsläpp.

  För att kunna öka jordbruket i Sverige, krävs det naturgödsel om vi vill ha ett jordbruk i samklang med naturen. Sverige sliter just nu med att jordbruksmark växer igen.

  Jag har inget emot matproduktion över hela världen, men ser helst att den servar en lokal marknad. Vi lever i den rika delen av världen och kan köpa mat från världens alla hörn, det ger oss ett större moralisk ansvar.

  Ett annat perspektiv varför jag anser att det är viktigt att vi får en så stor andel av våran mat kommande från Sverige är att vi går mot oroligare tider i vårat närområde. Jag säger inte krig, men bara en blockering av våra hamnar skulle få förödande konsekvenser. Vi har inga beredskapslager av mat i Sverige, alla är skyldiga att hålla egna lager.

  På 40år har matpriserna halverats i fråga om andel av disponibel inkomst. Detta är ett val vi har gjort i Sverige. Min poäng är att vi bör nog prioritera mat högre upp än vi gör idag, som samhälle. Naturligtvis ser det olika ut på individ nivå, vilka möjligheter man har. Men jag är en vän av att leva enklare, men med högre kvalitet.

 3. Carin skriver:

  Jag är uppväxt med hemodlat. Kommer ihåg första gången jag köpte lingonsylt från affären! Jag var då 18 år. Vårt kylskåp var fullt med udda burkar innehållandes allt från svartvinbärsgele till inlagd svamp. Det fanns alltid något att äta.
  Min mamma var ensamstående med fyra barn och jobbade skift på ett äldreboende.

  Mina tre barn växer nu upp på samma sätt. Vi odlar det mesta hemma och det tack vare odlingsytan men också tack vare den kunskap om växter som min mot gett mig. Vi fiskar, plockar svamp, bär, nötter och nypon. I helgen gjorde vi saft och mos på äpplen.

  För mig är naturen och odling en självklarhet. Det får ta sin tid men är även en avkopplande miljö att vistas i.
  Folk undrar ofta hur jag hinner med och mitt svar är ofta: vi har ingen tv 😉

 4. Pingback: www.odlaminmat.se fyller 1år | Odla min mat

 5. Hans Fast skriver:

  Alltså, vad vill du med den här artikeln?

  ”Varför betalar vi läkaren för att göra oss friskare, när vi inte vill betala bonden riktigt från början.”
  – Vad pratar du om? Det vill vi visst. Varje dag köper vi lokala och ekologiska produkter, ofta betydligt dyrare än andra alternativ. Det är ett enkelt val. Och jag är inte ensam, och ju fler vi är så kommer priserna gå ned. Vi handlar direkt av bönderna när det går, och jag bor mitt i f-ing storstan.

  ”Vad är det för samhället vi skapat? ”
  – Vad är det för polemiskt korkad fråga? – du framstår som en gnällspik. Vi är alla födda till en värld vi inte själva skapat. Sluta gnälla och gör något åt det, som vi andra gör.

  ”Det är hela våran livsstil som är huvudfrågan.”
  – Det var ju ett bra sätt att ta bort allt hopp om förändring. Om du gör frågan till detta så slutar i alla fall jag lyssna, du låter som en 17-årig idealist som hatar samhället.

  Att känna något starkt är en sak, men hur du formulerar dig spelar roll. Skärpning!

  • rickywkarlsson skriver:

   Syftet är att vara väcka känslor, att ställa polemiska frågor. Ja att vara provocerande.

   Tro mig jag gör saker. Har gått från att odla 3tomatplantor till att i år odla ca 700kvadrat, med allt möjligt.

   Denna blogg är till för att provocera, väcka intresse, få fler att agera. Sprida odlingstips. Att få fler att själva odla, köpa lokalt, svenskt eller till och med avstå. Att bygga kontakter i sitt lokalsamhälle. Att alla kan göra något med de förutsättningarna de har.

   Sedan kan man inte alltid alla gilla allt, men detta inlägg har fått nästan 5000gilla.

Kommentera