Hur mycket behöver vi jobba för maten?

Vi som människor behöver ställa oss frågan hur mycket är det som vi stoppar i oss värt?

En norsk undersökning pekar på ett viktigt mått, hur länge måste vi jobba för att betala en veckas mat kostnader. Denna handelskorg har man sedan jämfört mellan ett antal europiska länder.

De konstaterar att matkorgen är billigast i Norge. Relativt till löneinkomsten.

norgened
Norsk märkning av norsk mat.

För utom att sätta fingret på norsk mat debatt, lämnar det hos mig ett annat viktigt intryck. Är inte maten viktigare för oss.

En svensk behöver enligt denna studien jobba 2,08timme per vecka. Bara att odla grönsakerna tar längre tid. Våran mat är alldeles för billig. Denna jämförelsen hamnar lite lågt. Men oavsett på 40år har matkostnaden halverats som andel av disponibel inkomst i Sverige.

Målet kan väl inte bara vara att vi skall äta så billigt som möjligt utan även någon form av kvalitetsvärde måste ju finnas? Någon form av hänsyn mot naturen, för djurens välfärd och värdet av lokalkontroll över matproduktionen, vad för värde har det.

Under senaste veckan har jag haft en fundering. Där man kan samman fatta det med; vad är det vi gör mot oss själv. Vi lägger mycket tid och kraft, på hur vi ser ut på utsidan. Men skall vi inte vårda insidan också?

Vad är din insida värd?

Vi är rörande andra saker väldigt noggranna vad vi tar in i kroppen, skall inte detta få gälla maten också.

Källa;http://www.vg.no/nyheter/innenriks/mat/nordmenn-jobber-minst-for-maten/a/10139528/#comments
http://www.landbruk.no/Nyheter/Nyhetsartikler/Fra-jord-til-bord/Nordmenn-jobber-minst-for-maten

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera