Årets första tomat

Denna sommaren har varit bedrövlig väder fram till nu. Men nu mognade äntligen våran första tomat. En medeltidig busktomat från Kanada, Bellstar. Den har plommonformade frukter.

IMG_20150817_131153

Från sidan kan man tydligen se att den är lite långsmal med en tipp.

IMG_20150817_131205

Från början trodde jag den skulle bli lite för ranlig men den ser bättre och bättre ut ju senare på säsongen vi hamnar.

Denna är ganska liten, ser hur det kommer en hel del i en större storlek. Som verkar vara den normala storleken för denna sort. Som mindre ”holänska” tomater i storlek.

Den är beskriven som en pastatomat, det innebär att den innehåller mycket tomaterkött. Detta stämmer bra, tomaten är ganska kompakt. Den är inte så jättesöt heller.

Att känna den underbara känslan av hur den solvarma tomaten smaker går inte att göra sin rätt i ord.

Det är en upplevelse som sänder känslosignaler i hela kroppen, ett primalskrik jag överlevde en vinter till skulle nog urmänniskan sagt. Det skulle vara en mänskligrättighet för alla barn att äta den solvarma tomater, för att få lov att uppleva hur tomater skall smaka på riktigt.

Skrev av mig lite i våras om hur jag ser på mat. Den solvarma tomaten är äkta mat.
http://www.odlaminmat.se/2015/04/nar-paverkade-du-nagons-liv-sist/

Just nu tänker jag på allt arbete som ligger bakom, omplanteringar, vattnade och ljus. Avhärdande och slutplantering. Vill passa på och rikta ett varmt tack till min kära sambo för allt hon gör. Utan hennes mycket aktiva hjälp hade det inte blivit några tomater. Tänker här speciellt på vattningen under våren. ===<3

Det här inlägget postades i Tomat och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera