Den heliga kon

Utan mjölken blir det mindre med kor. Vad har det för betydelse då?

Kommer en fallande svensk mjölkproduktion få några konsekvenser?

Låt oss först tala om miljövärdena, Sveriges artrikaste miljö är den svenska beteshagen. Svenska mjölkkor är unika med ett krav på sommarbete.

Med mindre mjölkkor minskar alltså kolbindningen i ängsmark i förmån till skogsplantering. Sveriges igenväxning skulle öka från redan historiskt mycket höga nivåer. Så höga att sist vi var på dessa nivåer var som konsekvenserna av digerdödens kraftiga befolkningsfall.

Utan beteshagar kommer Sverige att domineras av skog och spannmålsfält.

Den andra aspekten på minskad mjölkproduktion är effekter på våran köttproduktion. Sverige blir mer och mera ensamt med köttdjur som får växa upp på en GMO-fri kost. Vi har ett djurskydd som befinner sig bland de ledande i världen.

65% av all svenskt nötkött kommer från kalvar som föds inom mjölkproduktionen och kor från den samma. Vi sitter redan idag på brist att få tag på kalvar för uppfödning i Sverige. På det senaste halvåret har priset stigit med 16%.

Ungefär 50% av våran nötköttskonsumtion är importerat kött, en andel som ökar.

För det tredje innebär en förädling av våra mjölk produkter i Sverige arbetstillfällen. Vi kan aldrig underskatt vad värdefullt det är med en egen inkomst för individen. Men ej heller hur viktigt det är för staten med en Svensk beskattning av löner osv.

För det fjärde. Vi befinner oss i en allt oroligare omvärld. Att då kunna vara självförsörjande inom Sveriges gränser kan bli viktigt. Det finns idag inga beredskapslager kvar med mat. Alla är skyldiga att själva hålla med sina lager. Att då tappa förmågan att föda det svenska folket skulle vara en katastrof.

Idag skulle vi få kraftiga störningar i våran livsmedelsförsörjning efter endast 3-4dagar med stängda gränser. Inom en vecka skulle våra matvarubutiker likna något från gamla östblocket. En plats där hyllmeter efter hyllmeter skulle gapa tomt.

Vad kan vi göra då?

54 procent av osten, 45 procent av yoghurten och 40 procent av smöret är importerat, det är det inte konstigt att den svenska mjölkbonden lider.

Det är alltså ditt och mitt ansvar att göra en insats.

Just, mitt och ditt ansvar.

Inte någon annans.

11223693_10153396351295365_1821951777507760460_n

Det här inlägget postades i Matpolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Den heliga kon

  1. Pingback: Mmm gräddost, nej nej stopp. | Odla min mat

Kommentera