Ko mjölk

Detta är kanske årets viktigaste uppdrag granskning.

För mjölkbönder är det inte frågan om att kunna höja lönen. Det handlar för väldigt många om hur man skall undvika konkursen. Lär dig vilket som är ditt lokala mejeri. Lär dig var dina favorit ostar är producerade. Köp svensk grädde.

Den 20maj sändes en mjölkdokumentär om svenska bönders förutsättningar som mjölkbönder. http://www.svtplay.se/video/2937755

animal-349375_1280

Det finns många goda exempel när man försöker ge bönder en krona mera per liter mjölk.

Men oavsett vad man gör från olika håll är det ändå dina beslut som är det viktigaste.

Det hela handlar om att vi tappar en hel livsstil, småbrukaren. Sverige med våra blandande skogs och jordbruksmarker är en blandjordbrukare en av de viktigaste jordbrukaren som finns.

Det handlar om biologisk mångfald. Där betesängen är ett av de mest artrika platserna som finns.

Vad har du gjort?

Vad skall vi säga till våra barn när de ser gamla kartor och inser att det inte alltid varit skog utan för husknuten. Skall vi fortsätta och se att självhushållningsgraden går ner som nation. Vi skyller lätt på andra, tidigare generationer. Men nu lever vi, vi har ansvar för vårat liv här och nu.

Detta fick mig att tänka på tidigare generationer har plockat sten, medan vi får betala någon för att ens slå av gräset. Mat idag skall ju av miljöskäl vara så kort-rest som möjligt. Detta kan inte vara livsstilen för framtiden.

Vi måste använda jorden där vi står.

Veckan viktigast mjölk köp är osten. Men är din hushållsost svensk?
http://www.odlaminmat.se/2015/03/hushallsost/

Det här inlägget postades i Matpolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera