När påverkade du någons liv sist?

Funderade länge på hur jag skulle skriva det här. Tillslut insåg jag att det enklaste tilltalet är det lättaste. Inte för att de belyser alla problem, utan för det säga det så enkelt som möjligt.

Hur du använder din plånbok är ett redskap för påverkan. Mat köper man flera gånger i veckan, alltså kan man påverka mycket.

Kunskapen om vad mat är sjunker, vi skrattar lätt åt amerikaner som inte känner igen en potatis. Kunskapen om hur mat produceras sjunker. Vi har på 40år halverat kostnaden för mat som andel av disponibel inkomst. Är billig mat verkligen målet?

Jag märker på många av de frågor jag får att grundläggande kunskap om odling saknas eller är extremt låga.

Vi betalar mindre, vi vet mindre om vad vi äter och var det kommer ifrån. Maten blir mer och mer E-nummer och tillsatta aromer. Det är inte så jag vill leva.

Jag vill känna att jag lever. Jag vill att tomater skall smaka tomat, att kycklingen inte skall vara vatten eller att grädden faktiskt är äkta grädde. Att leva på riktigt, att vara en människa.

Jag vill kunna titta min mjölkbonden i ansiktet, för han har en lön det går att leva på. Jag vill att kossor skall kunna beta ute på sommaren. Jag vill kunna äta svenska grönsaker i säsong. Inte som den gången i maj, då affären hade sparris från Chile och Thailand att välja på. Kan vi enas om att i säsong äter vi lokalt? Sedan är det kanske en fråga om att äta mera i säsong. Färska jordgubbar i februari kan aldrig vara ett sunt alternativ.

För mig är framtiden för svensk matproduktion något som vi faktiskt kan avgöra själva. Vi måste inse att svensk matproduktion är en riktig premium produkt för att den helt enkelt är bättre. Det är lyckligare djur, hårdare miljö lagstiftningar och gmo fri mat.

Det sägs att; ”En gång i livet behöver man en doktor, en advokat, en polis och en präst, men varje dag tre gånger om dagen, behöver man en bonde”

Jag skriver det här för att mitt mål med denna blogg är att få fler att odla, köpa lokalt. Fundera över vad för de valen man gör.

rickyVad får det för effekter för människorna som lever i det lokala samhället. Ju fler lokala bönder, odlare och matproducenter man kan byta få in i sin meny, ju mera pengar stannar i den lokala ekonomin.

Skriver det här för att det är detta jag vill få fram. Alltså att du börjar använda din konsument makt.

Men inser att den viktigaste personen jag kan påverka, det är mig själv.

Jag vill påverka andra. Hoppas få fler att inse att man kan börja göra positiva val.
Du kan påverka vilka val du gör, men kan du påverka andra?

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Matpolitik. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till När påverkade du någons liv sist?

 1. Pingback: Hundra procent bonde – dvd box | Odla min mat

 2. Pingback: Årets första tomat | Odla min mat

 3. Ulla Troeng skriver:

  Hej
  Du har undrat över hur man odlar som vegan. Jag odlar i min trädgård på 900 kvadratmeter. Sedan ett antal år tillbaka i pallkragar. Mest ätbara saker. Jag gödslar med gräsklipp, gödselvatten, guldvatten, bokashi, kompost. Jag har 5 äppelträd, två päronträd, två plommon, tre körsbärsträd, ett persikoträd. Buskar; svartavinbär 15, röda vinbär 3, krusbär 2,därutöver aronia, havtorn, blåbärstry,mullbär, blåbär, goji. Jordgubbar, smultron, björnbär, hallon. Jag odlar sparris, jordärtskockor, potatis, morötter, lök, vitlök, bönor, spenat, mangold,grönkål, svartkål, sallad, paprika, chili, tomater, gurka, kryddor,piplök, mm. Jag är självförsörjande på tomater som jag konserverar. Vintertid odlar jag groddar och gröna blad inne, särskilt ärtskott.
  Jag tar hand om gräsklippet och trädgårdens blad samt använder bokashi och kompost för att berika jorden.
  Hälsningar ulla Veganföreningen
  ullatroeng@gmail.com

  • rickywkarlsson skriver:

   Jo jag har mycket god koll. Antingen tillför man näring från annat håll, gräsklipp, brännäslevatten vallörtsbladvatten. Oavsett så innebär det en utmaning näringsmässigt. Sålt mycket vallörts rötter till vegan odlare. Det går att bygga fungerande trädgårds system, men när man ökar yttorna bär det sig inte kommersiellt idag. Följer med intresse utvecklingen.

   http://www.odlaminmat.se/2015/03/vegan-godsel/

Kommentera