Vegan gödsel

Jag är inte vegan. Men ställt mig en hel del frågor om hur skulle man kunna få en veganträdgård att fungera utan konstgödsel. Helt enkelt hur kan man öka graden av självförsörjande på näring utan djurspillning.

I princip har jag hittat 4 sätt att nära jorden på.

Brännässlegödning, man samlar brännässlor som sedan får ligga i vatten. Efter 2-3veckor har man en svart gödning för att späda med 10gånger med vatten. Rikt på kväve.

Mänskligt urin, guldvatten skall spädas 10 gånger med vatten. Endast om man är medicinfri. Sista veckorna innan skörd skall man avstå från att använda guldvatten. Vattna inte direkt på plantorna utan vid sidan av. Även det rikt på kväve.

Gröngödsling, alltså att odla någon som man sedan vänder ner. På så vis tillför man struktur, och näring. Klöver, senap, finns en lång rad växter. I detta brukar man även räkna in kvävefixerande växter, alltså växter som tillför mera kväve än vad de tar ur jorden. Böner, ärtor osv.

Kompost, med växtdelar, gräsklipp m.m. Perfekt att använda, tänk dock på att undvika att ha i växtdelar som uppvisar sjukdom. Även detta rikt på kväve, men har en bättre blandning, en form av långtidsgödsel.

Vad är då detta saknar som man skulle behöva?

Konstgödsel är NPK, Kväve, fosfor och kalium.

Så hur får man mera fosfor och kalium från vegetabiliska källor.

Den bästa källan, förutom att grundgödsla med kompost är vallört mera känd som comfrey i den engelska språkvärlden. Det är den bästa källan jag har hittat.

Det är en naturlig ackumulator, alltså en växt som binder upp näringsämnen från långt ner i marken. Väldigt mycket Kalium i vallört men speciellt viktigt är den ändliga resursen fosfor. Även kväve mängden är god, men inte extrem.

Så grundgödsla med kompost, på våren när man vill öka storleken på växterna använda brännässlevatten som i rik på kväve och sedan använda vallört för blomning och fruktsättning pga kaliumet.

Vallörten är en ört, en växt som blommar – alltid trevligt med blommor.
I södra Sverige går den att klippa ner 3-4gånger på en säsong.

För vidare läsning.
http://gentleworld.org/the-wonders-of-comfrey/#NPK ratio of Comfrey

Vallört har även andra fördelar som blommande växt för bin när det inte finns så mycket annat, medicinal bruk och även som tillskotts foder. Finns en lång rad av bruk, rekommenderar er att läsa på innan annan användning.

Om ni funderar på att skaffa vallört måste jag starkt rekommendera en variant som är frösteril, annars blir den väldigt fort en plåga i trädgården. En frösteril förökas igenom rotdelning, alltså är det rotbitar man sprider den med.

I Storbritannien samlade man ihop de frösterila sorterna man fann på 1950-60talet. På en plats som heter Bocking, sorterna gavs namn bocking 1, 2, 3 osv. De som var bäst var 14, 4 och 11. Nummer 14 är den som är bäst för gödnings syften.

Denna kan vara svår att få tag på i Sverige. Eftersom de var så svåra att få tag på så odlar och säljer jag sedan ett tag. Efterfrågan är dock större än tillväxten, så får importera mera för att det skall finns en tillgång.

Edit; Har nu mera rötter till försäljning stora delar av året. Har i butiken.
Vill man ha tag på större volym är det bara att kontakta ”odlaminmat” på facebook så fixar jag eller förmedlar kontakter beroende på volym.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Comfrey och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera