Ved

Denna bloggen är även tänkt att handla om hur man får hushållets resurser avseende ekonomi och miljö att räcka längre.

Ved är det något bra?

Den har den stora fördelen av att den kan produceras nära användningen. En lokal svensk energikälla. Man kan producerad den själv. Men den vanligaste orsaken till vedeldade är helt säkert ekonomin.

Det blir vanligare och vanligare att hus konverteras till att värmas med luft till luft pumpar, vilket har en god driftekonomi. Men ju kallare det blir, ju sämre blir kalkylen för luft till luft pumpen. Här har veden även en plats för den late.

Billigast ved är naturligtvis den man hugger själv. Men även om man räknar med att köpa hem färdigt kluvet hamnar inte kostnaden på mer än ca 30öre kilowatt timmen effektivt. Helt klart jämförbart med luft till luft pumpen som jobbar i plusgrader men man sparar pengar på ved i minusgrader.

Ett hus utan en eldstad är inget riktigt hus, kunde man säga för bara någon generation sedan. Är kraftigt benägen att hålla med.

Är själv uppvuxen med uttrycket att rikedom kan man mäta i vedboden. Den som har en tom vedbod är den som är riktigt fattig.

Finns få gånger som en braskamin är så uppskattad som vid strömavbrott. Men viktigast är nog ändå att katten har en plats att trivas på.

Vedens största nackdel är att det kräver att man lägger in ved regelbundet, tömmer på aska osv.

braskamin

Glöm inte brandvarnare och brandsläckare.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera