Tomater – del 3, fina köpetomater

Idag blev det inköp av tomater, hittade fina ekologiska från Italien i en sådan där plastlåda. Såg så fram emot de. Aldrig någonsin har jag blivit så besviken på tomater. Inte var de saftiga och smakrik som man vill ha dem.

De var hårda, började känna och klämma. Tillslut slog det mig vad man kunde jämföra känslan med, apelsiner. Men herre gud, varför odlar de tomater som är sådana?

Mycket enkelt sagt är inte dagens kommersiella tomater odlade för smak och njutning. De är ute efter en produkt som håller länge, denna tomaten är egentligen inte mogen. Detta är egentligen att jämföra med en grön tomat man själv har odlat. Gröna tomater äter man ju inte. Man har valt ut denna sort för att den fort blir röd, oavsett mognads graden.

Detta för att den skall kunna transportera och även hålla länge i rumstemperatur.
Jag döper den till vinterns värsta fake tomat.
faketomaten

Odla egna tomater gör jag inte för att jag älskar att odla, utan för att jag är ute efter riktig kvalitet. Något jag kallar äkta mat.

Inser lite tragiskt, får alla barn äta äkta mat någon gång, så att de vet skillnaden?
Men framför allt, varför köper vi fake mat?
Vi, det är ju en del av jag, varför köper jag fake mat?

Är jag beredd på konsekvenserna?

Det här inlägget postades i Matpolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera