Tomater – del 2, erfarenheter

De som känner mig vet att jag odlar en hel del tomatplantor.
Ifjol råkade jag av misstag dra upp några flera plantor än jag räknat med. Det var 250st när vi till slut räknade de. Gav bort till höger och vänster. Planterade själv ca 120st, ändå fick 30-40st gick i soptunnan.

Men när sommaren var slut stod jag ändå med för få tomatplantor.

Som mina norska vänner hade sagt det; Kva gikk galt? (Vad gick fel?)
Min analys hade med vädret, jordvolym, för mycket regn men kväve/fosfor/kaliumbrist.

De fick för lite näring i perioder.

Något jag också fick med mig är ”kill your darlings” finns det svag växande plantor, lägg inte massa energi på att försöka rädda dem. Så hellre medvetet för många och välj bort de sämsta hela tiden. Låt darwinismen spela på alla cylindrar.

Vi närmar oss snart så dags för sommarens tomater.  Jag kommer helt säkert någon gång stå där med 20 plantor som får slängas, men då skall jag veta att detta är de sämsta plantorna jag har.

För utom de sorterna jag har odlat tidigare kommer det bli 2 nya sorter i år.

Den ena är en vintertomat peter den hållbare
https://odlaminmat.wordpress.com/2015/03/03/peter-den-hallbare/

Den andra är en sort som är framtagen i Kanada Ontario, man får alltid tänka på vid vilken breddgrad saker är odlade. Bellstar en busktomat som skall bli 60-90cm hög, 80-150g stora tomater, allt beronde på vilka källor man använder. Den har en ganska lång utveckling tid men kan vara den sorten som kan komma att passa för de behoven jag har. Den enda nackdelen som jag har hittat om denna sorten är att den är öppet pollinerad, vilket betyder att man måste isolera om man vill ha sort äkta frön, om man önskar ta egna frön. Det är denna sort det kommer bli volym av i år.

Ut över detta blir det 2sorter, en liten körbärstomat som är superkompakt smakar inte så mycket men tomaterna håller väldigt länge. Har även redan blivit sått av min egen sort som är döpt till K77. En väldigt söt och fyllig tomat, som tyvärr måste bindas lite och ger inte så mycket tomater. Hoppas kunna få fram ett bra genetiskt material på denna tomat långsiktigt. Men behöver bli grövre och producera mera frukter. tomat k77f3

K77, när den är som bäst, på ostmacka. Den är även helt underbar i hamburgare.

Det här inlägget postades i Tomat och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera