Odling, en dyr materialsport? – del 1

Någon extra lampa, blir fort en speciallampa.
En kruka med speciell storlek, extra gödsel med speciella egenskaper, dyra frön, bevattningssystem osv, behöver man verkligen allt?

Tänkte i ett antal inlägg berätta bra spartips, men även bra utrustning som kostar lite extra men jag gillar starkt. Vad finns det mer där ute som är gratis?

Mitt enkla spartips är att spara mjölkpaket. Bra för de plantor som tål omplanteringar sämre tänker på gurkfamiljen, gurka, melon och pumpor. Tänk på att göra något dräneringshål så att det inte står  för mycket med vatten. Brukar göra mina ca 5-7mm upp på sidan av kartongen. I början blir det vattenreservoar som håller jorden fuktig, senare hinner rotsystemet bli starkt.

Mitt dyra inköp är från www.lindbloms.se mera känt som Lindblomsfrö. Drar upp mina kulturer med många små plantor i pluggbrätten som kallas quickpot. Är ett ovärdigt hjälpmedel när man vill hantera volym. Mer än 20-30 plantor av en sort. Finns i olika storlekar men jag har valt att ha ett antal i mellan storlek, så jag kan använda samma flera gånger under en säsong till lite olika saker.

quickpot

Den står på en bricka, så man kan underifrån vattna också.

På den här är det purjolök som precis har börjat tittat upp.

Senare blir det kål, majs kanske tomater och sallad som får börja sina liv i dessa.
Hade tänkt vanlig lök också, men de bred sådde jag i år.

Det här inlägget postades i Lök, Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera