Odla mindre vanliga potatisar

I matvarubutiken finns oftast endast ett väldigt smalt utvald av potatis sorter även om det har blivit marginellt bättre de senaste åren. Potatisen är kanske den vanligaste basmaten i Sverige, men det är också en av det mest besprutade. Vanliga sorter sliter med olika former av sjukdomar.

Odlas det bara ett par sorter, blir vi som samhälle väldigt mycket mera sårbart vid sjukdoms utbrott. Så började leta efter tåliga sorter. Ville vara säker på att kunna äta giftfri potatis, i alla fall stora delar av året. Det krävs endast cirka 25kvadratmeter med potatis odling för genomsnittssvensken.

I trådgårdar går det att odla mera intensivt. Tätare mellan raderna, ta kupningsmaterial utifrån. Insåg ganska snart att jag ville ha gamla sorter, sådana där potatisen smakar lite mera potatis. Det innebär att de sitter på ett bredare genetiskt material än dagens affärspotatis. Större chans att klara olika utmaningar. Att odla flera olika sorter är kul för variationen men kan vara bra om någon sort klarar sig sämre.

Beställde sättknölar från den nordiska genbanken, den organisationen som har ansvar för att bevara våra gamla växter som inte längre används. Knölarna därifrån är nog för att odla sättpotatis för efterföljande år samt någon smakpotatis av varje sort. potatis Vill du själv beställa genbankspotatis;

http://www.nordgen.org/index.php/skand/Vaexter/Innehaall/Froe-vegetativt-material/Potato/Distribution-av-potatis

Edit: Eftersom detta inlägg blivit en mindre explosion för denna bloggen, får ni gärna gå upp och gilla den. Skriver om odling, hållbar hushållning avseende miljö och ekonomi samt om att värna det svenska lantbruket.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera