Majs för nybörjare

Polaren undrade; hur odlar man egentligen majs?

Låt oss först säga att majs man köper i butiker är sötmajs/sockermajs, medan mycket av den majsen man ser bönder odla är fodermajs. Fodermajs är alltså djurfoder. Den klarar ett mycket hårdare klimat.

Sverige har inte det mest gynnsamma klimat för att odla sötmajs. Krävs en lång och varm sommar. Endast i södra Sverige med de mest gynnsamma klimat förhållandena kan man direkt så majs i mitten av maj.

Nu mera finns det en hel del F1 majs ute på marknaden som tål en del. Detta är jättebra, men tänk på att man inte kan ta utsäde på F1 som behåller samma egenskaper.

Så för att lyckas med sötmajs för oss hobbyodlare krävs det att förså  ca4veckor innan utplantering. Den bör inte planteras utomhus fören det är 12-15grader i jorden och all frost risk är borta. För mig i zon 2-3 innebär det ungefär första veckan i juni. Detta gör att jag tidigast planterar majskornen i början på maj.

Cirka 4cm djupt och kornet gror bäst i ca 25-30graders värme. Med lägre temp tar längre tid och skall sänka procenten som gror. (det sista är dock inget jag själv har upplevt.)

Efter att plantan kommit upp skall den ställas svalare, för att inte bli ranglig. I maj månad räcker det gott med ljuset i från ett söder fönster. Men ju varmare man har plantorna ju mera ljus krävs det. Ett växthus med natt temperaturvakt (element) kan jag tänka mig är perfekt i maj månad för södra Sverige, juni i norra, men det är inget jag har testat.

Majs är inte en växthusgröda pga att den vindpollineras. Växthus är varma och trevliga men det blåser väldigt dåligt i dem. 🙂

Det går att bredså dem, men jag tycker att de är enklare att hantera om man sår dem direkt i större ”kruka”, mjölk kartonger är en klassiker.

Majs klarar en ganska hård avhärdning. 4-5dagar har jag upplevt fungerar bra. Avhärdning är att de får komma ut mitt på dagen och få lite dagsljus, tiden utomhus är något man ökar för varje dag.

Majsen vindpollineras, alltså når man ett bättre resultat om man planterar dem i rutor (fält) än i en enstaka rad. Men jag har lyckats med det. Kragar har jag hört flera som har odla dem i.

Majsen är ett gräs, vilket gör att man kan använda den ganska fritt om man använder växtrotations system. Dock vill majsen ha mycket näring.

Ca 70cm mellan raderna och 25cm mellan plantorna är vad som brukar rekommenderas.

IMG_20151001_153207Den bästa upplevelsen av majs får man om man redan har kokat upp vattnet innan man går ut och skördar. Majs är bättre ju färskare den är. Nerbrytningen av sockret i majsen börjar direkt efter skörd.

Majs håller sig ett tag i kylskåp, men för att bevara sin egen majs är frysen det bästa alternativet enligt mitt tycke.

Majs finns för övrigt i flera färger än gul.

majsFör den som vill ta eget utsäde, låt kolven eftermogna på plantan. Eftersom majs vindpollineras krävs stora avstånd för att undvika korspolinering av olika sorter. 500meter är vad litteraturen rekommenderas som minsta avstånd. Som hobbyodlare behöver ju inte garanterat sort äkta vara avgörande, spara någon majskolv som är tidig för att försöka få med ”kortare säsong gener”. Låt den eftermogna på planta och torka sedan inomhus.

För mig blir det huvudsakligen majskorn från http://www.lindbloms.se/
Ett kanonställe att beställa ifrån om man behöver lite mer än en normal fröpåse. De har även en hel del proffsutrustning för amatörer.
Ingen ersättning har utgått för denna rekommendation.

Edit: Detta skrev jag i 2015, det får fortfarande 2017 ganska många läsare.
2017 kommer jag dock att byta sort. Orsaken är att jag kommer börja odla större volym då funkar det inte med att förodla majs. ca 300korn kommer jag sätta av Earlybird F1.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i majs och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Majs för nybörjare

  1. Pingback: Majs | Odla min mat

Kommentera