Lära känna din egen bonde?

En del av att reducera antalet mil som maten reser är att köpa mat som passerar så få led som möjligt. Att den svenska bonden som sliter med lönsamheten kan få en större del av den ekonomiska kakan är bara positivt för han.

Så var hittar man riktigt lokal mat? På norska finns det ett så underbart ord som används, kortreist mat. (kortrest mat)

Farmes markets, bondens egen marknad där egen producerat säljs.
Största nätverket i Sverige är http://www.bondensegen.com/ men finns en lång rad med liknade. http://www.narproducerat.se/ till exempel, som finns i Grästorp osv.

En modern ”telefonkatalog” för de som driver med närproducerat. http://www.gardsnara.se/
Ett bra ställe om man vill börja leta i sitt närområde. Oftast finns det något närmare än man tror. Som när jag letade efter någon etiskt producerad kyckling, sökte land och rike runt. Men den närmaste fanns på cykel avstånd.

Vad är det senaste med våran moderna teknik? https://www.facebook.com/groups/574242759353581/?fref=ts  En facebook grupp där producenter och konsumenter försöker mötas direkt.

Närproducerad, hantverksproducerad mat kommer inte ramla i knäet på en själv om man inte börjar jaga den. Om man är ute efter något i rätt säsong går det oftast att få väldigt bra priser.

bondens_logo

Det här inlägget postades i Matpolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera