Hushållsost

Vid en första anblick kan det finnas något mera svenskt än hushållsost. En trygg ost man vet var man får, lite av mellanmjölkens ost. En Volvo 245 i ost väg, en garant för att ingen kommer att klaga, en del av det svenska mat kultur arvet. Tror mig med gott samvete kunna säga att det är barnens favorit.

Det är ingen hemlighet att just nu får svenska mjölkbönder extremt dåligt betalt. För varje kilo ost som produceras går det åt 10liter mjölk.

Just nu går denna bilden med text runt på facebook. Den är skapad av boende från Värmland. Vill vi ha en levande svensk landsbygd krävs det att det finns bönder som kan bruka marken.

Det produceras många andra ostar i Sverige, men hushållsosten är en av de vanligaste som äts. Det är inte så svårt, vänd på din ost och titta var den är producerad. Tänk på att det är tio liter mjölk per kilo. Det är kanske veckans viktigaste mjölkbeslut.
Sverige har en djurvälfärd i världsklass.

ost

”Förra året importerades mer än 100 000 ton ost till Sverige.
Det motsvarar den mjölk som levereras från cirka tusen svenska mjölkgårdar.
Smaka på det: ETT TUSEN svenska mjölkgårdar.
Fyra av fem mjölkbönder har tvingats lägga ner sina gårdar under de senaste 25 åren.
Sedan 2005 har det lagts ned 4100 (av 8500) mjölkgårdar och idag finns det bara 4395 mjölkbönder kvar – antalet minskar varje dag och 800 står NU på randen till omedelbar konkurs.
Den svenska mjölkproduktionen har potential att både försörja landsbygden med jobb och bidra till en globalt hållbar livsmedelsförsörjning men i takt med att svenska mjölkbönder försvinner så försvinner jobben (dagens 4395 mjölkbönder ger i förlängningen ca 30 000 jobb) och markerna växer igen.

Svensken äter drygt 19 kilo ost per år (och just Hushållsosten är den mest sålda!) och det går åt 10 liter mjölk för att tillverka 1 kilo hårdost.
DU kan göra skillnad bara genom att köpa ost gjord på svensk mjölk!

ETT TUSEN mjölkgårdar!
Det blir MÅNGA extra jobb då varje mjölkbonde skapar jobb åt ytterligare 5 personer!
Så köp SVENSKPRODUCERAT mejeri, kött och spannmål!
Det vinner både hälsan, miljön och vår världsledande djurhållning på!

Källa: LRF, Jordbruket i siffror, GP, Land Lantbruk.
(Bilden nedan visar mjölkens urspung i HUSHÅLLSOSTARNA! t.ex ARLA tillverkar vissa andra ostar på svensk mjölk.)”

https://www.facebook.com/cecilia.v.kahari?fref=ts
Om ni själva vill dela denna. Hon har fått ca 4000 delningar.
Edit; 6mars över 6000gånger.
Edit; 3april nästan 7000gånger

Hemma hos oss har just Gäsene varit en favorit under en längre period. Helt enkelt eftersom det är den närmaste storskaliga ko-ost producenten. De ligger utanför Herrljunga.

http://www.gasenemejeri.se/hitta-butik

”Detta inlägg i sig själv började delas runt den 6mars. Gillar ni detta och vill läsa om matpolitik, hur vi får miljö och ekonomi runt mat att räcka längre samt om trädgårdsodling får ni gärna gilla bloggen. (uppe till höger)”

Det här inlägget postades i Matpolitik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hushållsost

  1. Pingback: Ko mjölk | Odla min mat

Kommentera