Den stora masakern

En del i processen att få fram de bästa tomatplantorna är att så för många frön.
Alla frön gror ju inte, men med 2frön i varje, så sjunker risken för att få tomma krukor.

Nu var det dags att välja bort de sämsta. Man kan hålla på att plantera om och slänga de sämsta. För mig är det viktigt att använda effektiva metoder. Hoppas ju inom ett par år kunna öka skalan av min odling mycket.

Den mest effektiva metoden jag har hittat är helt enkelt saxen. Man sparar den bästa i varje kruka. I bland är tydligt vilken som är starkast och i bland får man bara ta en av de.

Innan jag satte saxen i denna laddningen.
premasakern

Efter jag hade satt saxen och rensat. Med ljus kommer de att resa sig igen.
postmasaker

Det bortklipta.
postpostmasakern

Det var dags att göra detta eftersom alla löven hade skapat ett lager. Vill ju att ljuset skall nå hela plantan.

Detta är en egen tomatsort som jag håller på och selekterar fram till att bli en intressant sort.

De fick nu första kväve given. Denna bestod av spätt brännässlevatten för att rötterna skall klara av det.

Passade även på att de fick flytta till ett kallare rum, för att bli tjockare. Detta gör att det tar längre tid att få lagom plantor, men dessa är som sagt var sådda tidigt. Hade jag inte haft möjligheten att reglera temperaturen hade jag haft ett problem.

Det här inlägget postades i Tomat och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera