100% bonde

Här kan man hitta de senaste säsongerna av 100% bonde.
https://www.dr.dk/tv/programmer/alle/b

Bonderøven som programmet heter på danska är långkörare där man under flera år har fått följa den danska småbonden Frank. Han tar ett nerlagt gammalt småbruk till att för varje år göra det till ett mer levande självhushåll på små gårds nivå.

Han gillar att jobba med traditionella metoder för att se vilka som är rationella idag. Håller med djur på ett sätt som närmast får oss att tänka på alla vi barn i Bullerbyn. Använder traditionella byggnadsmetoder. Han försösker använda erfarenheter från svunna tider, utan att på något sätt vara renlärig.

Det jag gillar allra mest med han är hans köksträdgård. Hur han rationellt försöker skala upp små odlingar utan att det bli industriellt. Där han på ett avspänt sätt möter sina utmaningar och misslyckanden.

För mig blir det som ett ibland ta ett steg in i min egen barndom. Att se hässjning av hö, eller hur man praktiskt kan hålla större potatisland, ja i alla fall om man utgår från villa trädgården storlek som mall.

Det enda som som är nackdelen man bonderøven är att han är ju dansk. På dr.dk går det att få han textad på danska, det hjälper mycket för förståelsen av han.

Han finns naturligtvis på facebook https://www.facebook.com/Bonderoeven?fref=ts
Där lägger han upp småklipp från ännu inte sända program.

Avslutningsvis måste jag säga att han är en mycket stor personlig favorit. Även när han skapar galna projekt som möjligheten att pressa 1kubikmeter åt gången med äpplen för must eller lär sig att bygga ektunnor osv.

frank
Detta är tänkt att bli det första inlägget i något jag kallar media måndag, där jag skall presentera mina favorit bloggare, tv-serier, böcker och annat liknade. Med fokus som vanligt på hobby odling, trädgårdsodling, småskaligt jordbruk, svensk matproduktion och annat liknade.

Det här inlägget postades i Media måndag och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera