”Vad har du på tallriken broder?”
Nu har äntligen våra stora riksmedia börjat uppmärksamma vad våran matkonsumtion leder till för livsmedels problem. Danskt fläskkött får nu löpa gatlopp i svenskmedia pga MRSA. Låt oss först konstatera att MRSA är inte farligt i tillagat griskött, pga att det dör i tillagningen. Att få MRSA är heller inget större hälsoproblem för fullt friska.
Men hantering av råttkött för riskgrupper anser jag är nyheten som försvann.
Hur stora är riskerna?
http://www.dn.se/ekonomi/smittat-flaskkott-i-svenska-butiker/
Hos oss har vi sedan ett längre tag valt att försöka undvika danskt griskött.
Av ett antal orsaker;
Svensk grisproduktion använder mycket lägre mängder antibiotika.
Djurskyddsreglera är starkare i Sverige.
Svensk gris ger svenska lokala jobb.
Svenskt jordbruk är i toppen om man ser på låga miljökonsekvenser.
Blir det tyskt griskött i stället då?
Nej, tyska grisar har det ännu sämre. Det är till och med så att danska grisar har det bra i en EU jämförelse. Detta gör endast att mitt val att välja svenskt griskött blir ännu starkare.
Att faktiskt kunna påverka när man shoppar i köttdisken är skönt.