Elefantvitlök

Fick plötslig 1000tals läsningar på ett inlägg om elefantvitlök.

Detta kommer sig av att trädgårdstider besökt en kolonilott som odlar elefantvitlök i Storbritannien.  Jag har sedan dess fått många förfrågningar om utsäde.

Man sätter den på hösten, så just nu finns ingen.

Har testodlat under några år. I år är första gången jag fått det att fungera. Odlar i zon 2-3, detta är kanske gränsen, eller så hade jag bara otur, lutar åt det senare.

Vet av erfarenhet att det är svårt att fåtag på utsäde. Kostar ganska mycket, så i praktiken får man odla sitt eget utsäde, över 25kr klyftan.

Kommer dock hösten 2017 se om jag kan få tag på ett större antal till sälj och egen plantering. Det finns vad jag vet ingen kommersiell säljare i Sverige.

Blir en del av den expanderade lökväxt odlingen 2018. Från 10bäddar till ca 18bäddar 2018. Gul, röd, purjolök, vit, elefant, luftlök, salladslök och potatislök.

Gillar att odla lök, men tyvärr är det en gröda som betalar dåligt.

Lökodling dag är så mycket maskinodling så prisbildsmässigt är det egentligen inte så intressant. Men tacksamt, inte tar den stor plats under förodling osv. Lök är allas vän känns det som.

Har väl tur som inte är drabbad av några löksjukdommar, ja förutom mani.

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera