Brödkravallerna

11April 1917 startade det som tillslut eskalerade i brödkravallerna, hungerkravallerna, Seskarö, militärkravaller. Kärt barn har många namn, men är också en rad olika händelser som präglade Sverige för hundra år sedan.

För den som är obekant med 1917 så pågick första världskriget. Sverige var avskuret från omvärlden. I februari hade den ryska revolutionen genomförts, den som gav Sovjetunionen.  Stämningen var alltså orolig, det var omfattande ransoneringar i kombination med viss missväxt som skapade denna  situationen.

Att redogöra för alla skenen kräver en mindre uppsats. Men att säga att läget var bekymmersamt skulle inte vara ett nog kraftigt sätt att säga det på. Jag rekommenderar samtliga att iallafall läsa på något om den situationen som då rådde.

Det man också vet att historia har en förmåga att upprepa sig. Men den stora skillnaden är att i jämfört med 1917 är förmågan att mätta landet så som natt och dag. Det 1917 var det normen att vara självhushållare för det stora flertalet. Det är inte 3kragar så som verkar vara normen idag.

Man skall vara tydlig med att det krävs en del arbete men redan med 200-300kvadrat kommer man väldigt långt. Med endast lite kan man göra mycket. Utan att vara extrem på något sätt. Det går att sköta med hacka, men med jordfräs blir det inget problem.

Passa på att odla lite färskpotatis, något som är lämpligt att bryta gräsmatta med. Nu är det lämpligt att förbereda marken i södra Sverige. Sedan kan man få plats med sallad, rädisor, majrovor eller annan snabbväxande för att ha färdigt grönsaksland inför nästa år.

Gräv av svålen, gräslagret. Spara alla tuvor. Gräv mindre diken på 40-50 avstånd. Ner med potatis om någon vecka. I med tuvorna först, gräs neråt. På med jord. Använd gräsklipp för att täcka/kupa med. Det behöver inte vara komplicerat.

Varför tar jag upp hungerkravallerna, råkar vara 100år år sedan, något måste vi lära av historien. Mat producerar sig inte av sig själv, det kräver en insats något som för var helt naturligt.

Alla kan odla något, göra ett bättre val i matbutiken, köpa direkt från en reko-ringsbonde. Alla kan vi göra något. Någon är även du.

//Ricky Karlsson

Det här inlägget postades i Matpolitik, självhushållning. Bokmärk permalänken.

Kommentera