Varför skall man inte ta frön från F1 tomater?

Låt mig först konstatera att det är roligt att odla tomater. Det är en produkt det är stor skillnad på vad man köper i butiker och vad man kan odla själv. Alla barn har en rätt att få lov att äta solvarma tomater. Varför skall man inte sätta frön från affärstomater. Dessa är med stor sannolikhet F1 tomater.

Vad är F1 frön? Varför är det en viktig fråga när man skall ta egna frön.

F1 frön är ett hydbridfrö som kommer som ett resultat av att man korsar två genetiskt olika föräldraplantor. De flesta tomater man köper i butiker är ett resultat av sådana frön.

tomat-k77f3 (1)Plantor som växer ur från F1frön visar vanligtvis större växtkraft än de båda föräldraplantorna och ofta större vitalitet och är samtidigt mera enhetlighet än andra sorter. De sorter man använder är ofta kraftigt inavlade sorter med mycket specifika egenskaper. Det är själva korsningsresultatet som är intressant för att just de vet man om vad för egenskaper man kommer att få.

F1 står för första generation efter korsningen. Tar man fröna ur en F1 tomat blir det F2 frön, plantor och tomater. Det normala som sker då är att man inte får med de positiva egenskaperna som fanns i F1 fröet, utan oftast de anlagen som fanns i ”mormor/morfar” generationen att slå igenom.

Samtidigt är det igenom korsningar man får fram nya sorter. Man brukar säga att är avkommorna som är stabila vid F7-F8 då kan man börja tala om att man fått fram en ny sort. Alltså 7-8generationer efter en korsning.

F1 frön har alltså en lång rad fördelar. Men man kan inte ta egna frön och få samma resultat. Ett F1 frö gör dig mera beroende av fröfirmorna.

Att ta fröna från en butikstomat ger dock ett resultat och ibland kan det bli lyckat. Men oftast inte allas särskilt lyckat. Skall man bara odla ett mindre antal plantor hemma måste jag säga att tiden man lägger på en tomatplanta, gör att det är värt att veta vad man odlar och vilket resultat man kan förvänta sig.

Lägger timmar på vattning och omplantering är inte värt att spara några kronor på frön. Tycker man att 49kr i butiken är för mycket, måste jag rekommendera att köpa online. De som är billigast som jag hittat är Premier seeds direct. Detta är en tomatsort jag själv skall odla för de som vill ha en fönsterbräde tomat.

//Ricky Karlsson
Länken är en affiliatelänk.

 

 

Det här inlägget postades i Tomat. Bokmärk permalänken.

Kommentera