Bananflugor, blomflugor, sorgmyggor i odlingarna

Har jag fått bananflugor i mina odlingar?

Låt oss först reda ut vad det är för något. De går under många namn bananflugor, blomflugor, sorgmygg osv Alla dessa är olika former av ”småflugor” som finns.

Det man får i förodlingarna inomhus är i alla normala fall sorgmygg (Sciaridae) ca 3mm så låt oss alla använda rätt namn på dessa.

Den vanligaste och enklaste metoden för bekämpning är olika former av klister lappar/remsor för att hålla nere antalet sorgmygg samt bedöma hur mycket eller hur lite man har. Dessa är en mycket bra redskap för att känna om man har kontroll.

Husmorsknepet är liten skål med vatten, ättika och diskmedel.

Det man dock skall vara medveten om är att det vuxna sorgmyggor man håller nere antalet av. Men det är i larvstadiet som sorgmygg är farliga för plantorna. Dessa äter på rötterna vilket skadar små plantor.

Varför får man de just när man startar många sådder inomhus? När man sår vill man hålla hög fuktighet i jorden, för att det skall gro, täcka med plast. Spreja över vatten dagligen, ständigt hålla de lite fuktigt. Detta är perfekta förutsättningar för sorgmygg som behöver en fuktig yta. Finns många odlare som väljer att ha sand eller något annat medium överst i sina krukor för att det inte skall finns ett fuktig yta.

Du är inte ensam med sorgmyggor

Låt oss också konstatera att sorgmygg får den bästa. Så är det bara. Undrade vad för fel, jag hade gjort i början. Men detta är något som finns naturligt i jorden och vi ger de optimala förutsättningar utan konkurrans i inomhus odlingarna.

Vad kan man göra om man får för mycket då?

Enkelt sagt finns det 2 standardlösningar som jag känner till.

Det är den kemikaliska vägen med Pyrsol/pyrex, upprepa varje vecka, under 3 veckor för att få med dig alla sorgmygg eftersom de är i olika livsfaser.

Det andra sättet är den ekologiska lösningen med nematoder emot sorgmyggor. Bara att vattna ut på alla krukor man har inomhus. Ofarligt för både plantor och människor. Däremot livsfarliga för sorgmyggans larver. Tar en dryg vecka innan populationen är död.

Jag säger första gången får man panik, men de flesta får det för eller senare.

//Ricky, länken är en affiliate.

 

Det här inlägget postades i självhushållning. Bokmärk permalänken.

Kommentera