Regnskogsmjölk

Sojamjölken är borta.

Vi har efter vad vi känner till fått det första större mejeriföretaget som går och förklarar sig fria ifrån soja och palmolja i vad korna äter. Att de istället äter lokalproducerade kraftfoder. Det är bra för miljön och lokala arbetstillfällen med inhemsk produktion.

Edit* Dalsspiran var visst nummer 2 i landet, gefleortensmejeri var nummer ett i frågan om sojafrihet. Det gör bland annat änglamark.

Det finns ett antal gårdsmejerier i Sverige som naturligtvis gör detta redan. Men Dalsspiran är den första större mjölkproducenten som gör detta. Man väljer att kalla detta regnskogsreko.

Reko-märkning betyder att Dalsspira mejeri tillsammans med våra bönder väljer bort foder till kossorna och getterna som innehåller palmolja och soja som skadar regnskogarna. I fortsättningen ska proteintillskottet som våra djur behöver för att må bra att komma från svenska och europeiska producenter. Fodret vi väljer baseras på grödor som raps, åkerböna, spannmål, vall och baljväxter. Härigenom minskar vi på transporterna och gynnar den svenska foderproduktionen. Som ansvarsfull mejeriproducent betalar vi mer för mjölken till våra bönder. Det gör vi för att värna om våra svenska gårdar och för att vi vill stå upp för en hållbar livsmedelsindustri som inte hotar att ödelägga världens regnskogar. Tillsammans med mjölkbönderna bygger vi en framtida mejeriverksamhet grundad på omtanke om människor, djur och natur.

15800723_1556350657714416_1396068276577880074_o

Foto: Dalsspiran

Detta är naturligtvis värt att uppmärksamma.

Dock skall man vara medveten om att svenska kor endast i genomsnitt får 2% soja i kosten, enligt de senaste kända uppgifterna.

Samt att soja importen är sedan 2010 i närmast fritt fall. Håller utvecklingskurvan i sig är Sverige sojafritt om ca 6år. Helt soja fritt kommer Sverige inte att bli men som djurfoder i alla fall.

När man handlar sin mjölk skall man göra det från det lokala mejeriet. Dock skall man vara medveten om att 99,5% av alla drickmjölk redan är svensk, det är smaksatta, långhållbarhet och laktos mjölkprodukter som är den sista 0,5% att tala om.

Däremot vilket ost köp man gör spelar en direkt roll. Nej, all Arlas ost är inte svensk. Läs på paketen. Lär dig var din ost kommer från.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Lokal mat, Matpolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Regnskogsmjölk

  1. Marie Alebo skriver:

    Var kan man köpa er mjölk då.Jag bor i Helsingborg.

Kommentera