Vitlök över alla bräddar

I år har vi mycket kraftigt utöka vitlöksodlingen.

img_20161121_1436321I år hade vi 4kragar med vitlök. Inför nästa år har vi satt ca 550st. Det är 4 bäddar på 75 centimeters brädd som är 10 meter långa.

Ännu är det inte försent att sätta, går det bara att gräva, så passa på.

Annars finns det gamla uttrycket som säger att sättning skall ske tidigast september i Norrland, oktober i Svealand och november i Götaland.

Senare kan man alltid sätta. Hört talas om de som toppdressar med påsjord, som de har haft inne till och med, för backen har varit för hård för att kunna gräva ner åt. Även att man satt med hjälp av spätt.

img_20161121_1436321Målet är att sätta 2veckor innan vintern börjar, men backen skall vara max 7grader.

Går det att sätta vitlök på våren? Ja det går men den hinner inte utvecklas lika långt.

Vitlök vill ha en väl luckrad jord, vitlöken gillar inte när den får stå i vatten. Därför årets lökar sattes i upphöja bäddar. Grundgödslat med en säck kogödsel per bädd.

Den är satt med 15-20cm avstånd.

Man skall inte låta lökväxter återkomma fören tidigast efter 4år. För att minska risken för sjukdomar. Av samma anledningen bör man köpa utsäde och inte ta vitlök från grönsaksdisken, den vitlöken är oftast inte anpassat för att odla i svenskt klimat heller.

Blev sorterna Thermidrome, Red duke, Alexandra och Elefantvitlök, de 2 första har jag odlat tidigare med stor behållning.

Vi har inte blivit vampyrer. Det är inte bara för egen konsumtion.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Lök och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera