Vilket kött från Sverige skall man välja bort?

IMG_20160822_104842

0053 Linköping

Tråkigt att se hos coop. Framtiden för mat är mat med ett ansikte.

Mat där en högre andel landar hos själva bonden. Där ursprunget kommer närmare människor. Mera lokal mat.

Men idag blev jag riktigt förbannad. När mat med mindre ansikte, fick ett ansikte.

Coop har hos mig, börjat sälja ”coop” kött.

Att i dagens tidevarv öka och introducera ansiktslösa maten är för att säga det försiktigt omdömeslöst.

Kött skall ha en avsändare, ett slakteri, gärna en bonde. Mat med ett ursprung, inte ett okänt nummer med vad för slakteri det är.

Det innebär bara att de spelar ut slakteri emot slakteri, bonde emot bonde.

Nog för att köttet är från Sverige. Nog för att just detta kött var från Linköping. Varför sänds det kött från öst till västra Sverige. Nästa gång kan det vara från någon helt annan plats.

Att välja det svenska köttet framför annat är naturligtvis rätt. Kommer rapport på rapport om detta. Lyfte själv fram i fjol om hur Sverige har en mycket bättre fördelning på andelen bred till smal spektrum antibiotika. Inte bara EUs lägsta användning utan även den bästa typ också.  Vad är det som är speciellt med svensk djurhållning? 

Att aktivt jobba med att plocka in EMV (egna märkesvaror) måste få ett slut, jag har fått nog.

Hos mig behövs det mera lokala betande kor. Betesmark växer igen, grannar planterar skog på jordbruksmark och coop väljer att sälja anonymt kött.  Detta är något som vi måste få ett stopp på.

Nä kött skall man precis som all annan mat, väljas med ett tydligt ursprung. Någon som skyltar med stolthet om sitt ursprung. Någon där man kommer närmare bonden.

Nä coop, hos oss blir det inget coop kött. Förövrigt är ICA ännu sämre på detta.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Matpolitik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera