Varför tjänar inte bönder mest?

Varför är det inte fler som drömmer om att bli bönder. Varför är det inte fler som vill producera mat, det viktigaste vi har. Vem har producerat din frukost?

Många var bönder för 2genrationer sedan. De flesta har i sin släkt historia, många bönder. Medan idag vet de flesta inte vem som har producerat deras mat. Varför har den ansiktslösa maten blivit det normala?

Potatislandet 2016

Potatislandet 2016

Vad händer om det blir svårare tider och bonden som du inte känner inte längre levererar din mat? Jag kan tänka mig ett liv utan plattv, 10 par skor och espressomaskiner. Garanterat tråkigare, men skulle jag överleva. Men utan mat går det inte.

Maslows behovstrappa definierar tydligt vilka behov vi har. Ett liv utan mat, det går inte.
När våra grundläggande behov är tillfredsställda kommer mänskliga relationer.

I min bild av framtiden ser jag hur det är viktigt det är att förena mat med relationer. Nu tänker jag inte bara på att sitta ner runt köksborden och äta goda mat med de viktigaste personerna i ens liv.

Men maten i sig själv är värd relationer. Att veta vem som faktiskt är din bonde. Att det finns personer i din närhet som faktiskt kan leva på att producera din mat. Att det mat kostar så mycket att djurhållningen är bra för djur och natur.

Kan du titta din bonde i ansiktet, kan du titta han i ansiktet med rent samvete. Eller är det okej att fortsätta kulturen med den ansiktslösa maten? En kultur där mjölkbonden för 2kr litern, där lokala köttet väljs bort till förmån för import från långtbortistan.

Sverige har aldrig historiskt varit mera beroende av matimport. Kan du vända trenden?
Vi behöver ett samhälle med en robust lokal produktion av mat. Eftersom alla politiska färger misslyckats med att förändra samhället blir det ytterst ditt och mitt ansvar.

Det samhället vi har skapat betalar alla bättre än bonden, vad är det som de producerar som kan vara värt mer än mat? På de senaste år tiondena har mat blivit billigare samtidigt samtidigt som alla lönerna har gått upp. Mjölkpriser som ligger på 80talsnivåer. Önskar du ett samhälle där du får 80talslön igen?

Vi får större och större gårdar för att bönder skall kunna överleva, många åkrar slutas att brukas för att maskinerna har blivit förstora. Att tappa mark gör att förmågan till självförsörjning sjunker.

Färre bönder och minskad matproduktion samtidigt som befolkningen ökar. Det är inte långsamt hållbart. Hela matstrukturen bygger idag på att importera mat från hela världen. Att vi med vårat välstånd kan köpa upp det vi vill ha från lokala matmarknader jorden runt.

Detta leder till enorma transporter världen över. Producerat långt från svenska miljö eller djurskyddsregler. Är inte detta en enorm form av hyckleri.

Vem är det då som har makt att förändra?

Vi behöver ett samhälle med smarta konsumenter. Några som förstår vad det kostar att producera mat. Några som vill ha mat med riktiga ansikten.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Matpolitik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera