När blir olaglig mat, laglig?

Sverige har en omfattande djurskyddslagstiftning, för våra bönder är det inspektioner som ser till att regelverket följs. Våra bönder betalar kraftiga avgifter för kontrollerna. Är det något som inte uppskattas kommer det efterkontroller med nya avgifter. Detta är i grunden något bra att vi har ett system för djurvälfärden i Sverige. Man önskar att det hade varit lika bra för de äldre.

Potatislandet 2016

Potatislandet 2016

Men hamnar man i en kommunal korridor, så finns det en funktion för inköp.

Tänker här specifikt på de stora matinköpen som gör inom skola och äldre omsorgen. En normal kommun tillhanda håller tusentals måltider under en dag.

Men helt plötsligt är det inte samma regelverk som tillämpas. En värld där de stränga regler inte gäller. Utan här är det lägsta pris som står i fokus.

Hur kan det komma sig att det som krävs för att vara lagligt inte gäller även i kommunala korridorer? Är det inte hyckleri att köpa mat som inte skulle vara lagligt att producera.

Detta är ungefär som polisen skulle börja sälja sprit till minderåriga.

Ärligt talat om vi har en nivå, för hur det är lagligt att hålla djur, kan vi inte med andra handen köpa in det som skulle vara olagligt. Låt oss göra det enkelt för en kommun, låt de bara få köpa mat som klarar våra krav för att produceras.

Det samma gäller naturligtvis för olika former grönt som produceras med hjälp av ogräsmedel. Mycket som inte är lagligt i Sverige, köper våra kommuner in.

Köp bara laglig mat.

Jag är inte irriterad, jag är förbannad.

Det konkreta djurskyddet ligger hos länstyrelsen. Men kommunen har fortfarande tillsyns ansvar rörande miljödelar av ett jordbruksverksamhet. Tänk gödsel osv.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Det här inlägget postades i Matpolitik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till När blir olaglig mat, laglig?

 1. Simon skriver:

  Jag är väldigt kluven i frågan. Dels kan jag förstå ditt perspektiv där man tvingas utstå konkurrens ifrån utländska producenter med helt andra krav på djur- och miljöskydd, och en produkt som aldrig hade fått produceras i Sverige.

  Men samtidigt gäller det väldigt många av sakerna vi importera. Min mobil telefon är producerad i Kina, min tv i Taiwan, min bil i Sydkorea. Troligtvis uppfyller inte produktionen av några av dessa produkter de höga kraven vi i Sverige har för arbets- och miljöskydd. Betyder det då att vi ska förbjuda import av dessa varor? Vad ska en vanlig svensk välja istället? Mobil:er eller TV apparater har inte tillverkats i detta landet på många år, att starta en inhemsk produktion som uppfyller våra lagar skulle troligen ge en väldigt mycket dyrare produkt som bara går att sälja inom landets gränser. Biltillverkare har vi iallafall ännu en kvar, så där kan vi iallafall delvis välja svenskt.

  Jag har egentligen inga svar, men ville bara lyfta fram att om man väljer att förbjuda import alternativt offentligt inköp av ”olaglig” mat så borde det rimligen gälla även andra varor. Vilket kommer att påverkar samhället i mycket stor grad och resultera i kraftig sänkning av köpkraften.

  Jag tror dock svensk producerad mat står sig relativt väl i konkurrens med utländska alternativ av den enkla anledningen att många svenska faktiskt är beredda att betala lite extra för svensk mat. Denna konkurrens fördel tror jag ingen annan producent i Sverige har. När Sverige producerade TV-apparater och mobil-telefoner så var inte svenskarna beredda att betala för den extra kostnaden svensk produktion hade vilket fick till följd att utländsk produktion tog över. När det gäller bilar så säljs det långt mer bilar tillverkade utomlands än det gör av Volvos svensk monterade alternativ, även de som väljer Volvo bryr sig troligen mer om vilken modell de får än om just denna modellen är monterad i Sverige eller ej.

  • rickywkarlsson skriver:

   Eftersom kommuner handlar efter pris, om inte lokalpolitikerna gripet in, så blir det relevant. Det finns ett extra värde om att just ha matproduktionen lokal. Det är just dubbel moralen jag stör mig på.

   • rickywkarlsson skriver:

    Funderat lite mera, just matproduktion har ett särvärde. Det är i botten en fråga om att kunna mätta nationen i händelse kris. Men det finns en moraliskt perspektiv i frågan om att inte utnyttja andra delar av världen. En telefon eller en bil köper man vart tredje år, medan mat äter man 3gånger om dagen.

 2. Miljö-och Hälsoskyddsinspektör skriver:

  Tillsyn enligt djurskyddslagen ligger idag på länsstyrelsen, inte kommunen. Rätt många år sedan det ändrades.

Kommentera