Ett bra kål år

Kål har jag lagt tid på i år på att försöka lära mig att odla på riktigt. Odlar betydligt mera kål än jag brukar.

2016-06-05 18.23.50

Vitkål

Det har gått ovanligt bra.

Glädjande nog har jag vitkål som redan har börjat sluta sig. Dessa är uppdragna inomhus för att sedan bli utplanterade när värmen kom. Är väldigt nöjd med resultatet.

Kommer att så lite mera kål nu i slutet i juni. Detta blir dock inomhus i källaren, kål gillar nämligen inte när det är för varmt. Hoppas att det kommer ge bra kål i slutet på odlings säsongen.

Man kan inte tala kål utan att tala om skadeinsekter. Dessa älskar verkligen kålen.

Kålmal, kållarver osv.

Många odlare täcker med fiberduk, fint nät eller till och med spetsgardinen Lill från IKEA.

Fiberduken kan vara bra i början på odlingssäsongen, men blir lite för varmt för kålen mitt under sommaren.

Som vän av att försöka odla enligt ekologiska principer blir det frågan om biologisk bekämpning med Bacillus Thuringiensis ofta refererat till som Bt. I Sverige säljs det ofta under namn Turex.

Det är en naturligt förekommande jordbakterie som sedan 1950talet används för insektskontroll. När bakterien äts av skadedjuren, penetrerar bakterien magsäcken. Vilket leder tills dennes död. Medan för djur och människor är den helt ofarlig, pga att matsmältningssystemet hos oss bryts ner den utan problem.

Skall spridas över plantan i vatten. Jag upplever att man får bäst resultat om man sprutar på det i från en tryckflaska. Lättast att komma år så stor yta på plantorna då, även under. Jag brukar använda en liten tsk per 5-6liter. 1gr per liter. Gör inte mer än man använder i en omgång.

Bäst är att applicera den när det inte skall regna på några dagar. Men har man kraftiga angrepp är det bara att applicera. Ingen karens innan skörd.

Själva Bt i preparat form skall ej utsättas för 30grader och håller minst 2år i kylskåpet enligt en leverantör.

//Ricky Karlsson

//Ricky Karlsson

Gilla och dela. Odlaminmat är lätt att följa på facebook.

Detta är historian om hur matens ursprung blev en viktig fråga i mitt liv. Hur odling blev en naturlig del av livet. Samt hur man går från 3 tomatplantor till hur man odlar rationellt för storfamiljen.

Det här inlägget postades i kålväxter och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera